SiolNET. Trendi Zdravje
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zahrbten otroški kašelj - kdaj je nevaren in kako ga ublažiti

0,26

termometer

Otroški kašelj
Foto: Guliverimage

Otroški kašelj lahko pri starših hitro povzroči preplah, a običajno je ta povsem nepotreben. Najpomembneje je opazovati otrokovo splošno počutje in morebitne spremembe v obnašanju.

"Kašelj ni nekaj, kar smo dobili za kazen, ampak je refleksni mehanizem, ki pomaga pri čiščenju dihalnih poti," razlaga pediatrinja dr. Vlasta Kunaver in dodaja, da ga ne smemo imeti za sovražnika, saj opravlja zelo pomembno funkcijo.

V njeno ordinacijo velikokrat pridejo vznemirjeni starši, ki jih skrbi, da se bo iz otrokovega kašlja razvilo kaj hujšega. A tega pediatri ne morejo predvideti, razloži. "Težko je posplošeno govoriti, za kaj gre. Pri starejših otrocih lažje presodimo, ali se dobro počutijo, pri mlajših je to težje."

Najpogostejši vzroki za kašelj pri otrocih so:

• okužbe dihalnih poti,

• prirojene bolezni dihal,

• aspiracija tujka,

• astma,

• kašelj iz navade.

Kunaverjeva staršem svetuje, da se za obisk pediatra ne odločajo na podlagi kašlja, ampak na podlagi otrokovega počutja. "Pozorni moramo biti takrat, ko se otrok napreza pri dihanju, če v spanju diha s povišano frekvenco, ima več dni povišano telesno temperaturo, je utrujen, bruha ter zavrača hrano in pijačo."

Včasih je lahko kašelj dolgotrajen, nekateri otroci lahko kašljajo po več tednov. Ampak če so živahni, ješči in se dobro počutijo, staršem ni treba skrbeti.

Otroški kašelj Foto: Guliverimage

"Moker" in "suh" kašelj

O "suhem" kašlju govorimo, ko je ta dražeč, lahko se pojavlja v napadih, ob njem otrok ne izkašljuje. "Moker" kašelj pa je običajno izrazitejši, pri njem lahko otrok izkašlja tudi rumeno ali zeleno sluz iz dihalnih poti, predvsem iz nosu. V tem primeru je potreben obisk pediatra. 

Kako kašelj ublažiti?

Proti kašlju pomagajo počitek, uživanje veliko tekočine in vlažne inhalacije. Pri majhnih otrocih si pomagamo s paro v kopalnici. "Sirupov ne uporabljajte brezglavo, ampak se prej raje posvetujte s pediatrom," predlaga Kunaverjeva, ki pojasni, da lahko imajo sirupi pri majhnih otrocih resne neželene učinke.

Možnost, da bi otrok zbolel s kašljem, lahko zmanjšate z rednim umivanjem rok, izogibajte se osvežilcev zraka in eteričnih olj z umetnimi vonjavami ter redno zračite bivanjske prostore.

Preberite še:

Krka kašelj Trendi Ali je vaš kašelj suh ali moker? Preverite! kašelj bolezen virus Trendi Utrujeni od kašlja? Kašelj Trendi Kako se znebiti nadležnega kašlja? Med Trendi Med – najboljši način za boj proti kašlju in prehladu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin