Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 11. 2023,
7.00

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Vsebino omogoča Curaden Slovenija, d. o. o.
zobje zobna ščetka električna zobna ščetka Curaden advertorial

Natisni članek

Torek, 21. 11. 2023, 7.00

5 mesecev, 1 teden

Električna ali ročna?

Vsebino omogoča Curaden Slovenija, d. o. o.

Danes želimo vse imeti v električni obliki. Tudi pri osnovnih rečeh, kot je oralna higiena. Pa je električna zobna ščetka res boljša? Poplava izdelkov in informacij kupca samo zmede, vsi pa si želimo le eno: imeti lepe, čiste zobe in zdrave dlesni.

Električna ali ročna? O tem s strokovnjakinjo Alenko Seljak, dr. dent. med. | Foto: Curaden Slovenija d.o.o. Električna ali ročna? O tem s strokovnjakinjo Alenko Seljak, dr. dent. med. Foto: Curaden Slovenija d.o.o.

Mehke zobne obloge, nežni pripomočki

Električne zobne ščetke so že dolgo na trgu, ampak niso vse enake. Najprej so obstajale samo mehanične, ki so se izkazale za zelo agresivne, kljub nastavkom z mehkimi ščetinami. Zobne obloge so mehke, zato za uspešno odstranitev ni treba, da smo grobi. Glede na to, da se tvorijo zelo hitro, bi bilo pravilneje govoriti, da zobnim oblogam s ščetkanjem razbijemo njihovo strukturo in s tem preprečimo mineralizacijo – nastanek trdih zobnih oblog ali zobnega kamna. Ta je glavni povzročitelj parodontalne bolezni, vnetja mehkih in trdih obzobnih tkiv, posledične majavosti zob in v zadnji fazi tudi izgube zob. Če ščetkamo preveč agresivno ali z grobimi sredstvi in pripomočki, kar mehanična električna zobna ščetka je, pa so posledice lahko poškodbe dlesni, krvavitev in vnetje, po drugi strani pa poškodbe zob, razgaljeni vratovi, zobna preobčutljivost in koreninski karies. Vsekakor nekaj, kar odsvetuje vsak zobozdravnik.

Sonična zobna ščetka Curaprox Hydrosonic pro. je izjemno nežna in z vrhunskim učinkom. Idealna je za profesionalno ščetkanje zob doma.  | Foto: Curaden Slovenija d.o.o. Sonična zobna ščetka Curaprox Hydrosonic pro. je izjemno nežna in z vrhunskim učinkom. Idealna je za profesionalno ščetkanje zob doma. Foto: Curaden Slovenija d.o.o.

Tudi električne ščetke se med seboj razlikujejo

Na srečo je na trgu že dolgo prisotna tudi sonična električna ščetka. Njen mehanizem delovanja je popolnoma drugačen. Ščetine z vibracijami ustvarijo gibanje, s katerim na varen in učinkovit način razbijemo strukturo mehkih zobnih oblog. Seveda je zelo pomembno poudariti, da je za učinkovito delovanje ščetke v ustih potreben določen medij, kombinacija vode, sline in zobne kreme.

Ščetka Curaprox Hydrosonic pro je primerna tudi za tiste, ki nosijo fiksni ortodontski aparat. | Foto: Curaden Slovenija d.o.o. Ščetka Curaprox Hydrosonic pro je primerna tudi za tiste, ki nosijo fiksni ortodontski aparat. Foto: Curaden Slovenija d.o.o.

Komu torej svetujemo sonično zobno ščetko? Vsem s slabšo ustno higieno oz. tistim, ki bi jo želeli še izboljšati, posameznikom z zobnim aparatom in zobnimi vsadki ter vsem, ki že imajo vnetja obzobnih tkiv. Veliko naših pacientov pove, da imajo s tako zobno ščetko občutek profesionalno očiščenih zob. Kot zobozdravnica pa sem najbolj vesela nove motivacije, ki jo pacienti dobijo.

Nastavka kapljične oblike omogočata nežno in učinkovito ščetkanje vsakega zoba posebej. Z nastavkom single natančno poščetkamo rob med zobom in dlesnijo.  | Foto: Curaden Slovenija d.o.o. Nastavka kapljične oblike omogočata nežno in učinkovito ščetkanje vsakega zoba posebej. Z nastavkom single natančno poščetkamo rob med zobom in dlesnijo. Foto: Curaden Slovenija d.o.o.

Vodilo naj bo učinkovitost

Kaj torej izbrati – električno ali ročno zobno ščetko? Načeloma je vseeno. Za ustno zdravje in dobro ustno higieno je najboljša tista ščetka, ki jo z veseljem in pravilno uporabljamo. Glava ščetke naj bo majhna, da lahko očistimo tudi težje dostopna mesta. Ščetine naj bodo mehke, da z njimi nežno odstranimo zobne obloge in ne povzročimo dodatne škode. Enkrat dnevno je nujna še uporaba medzobnih ščetk. Čas ščetkanja je odvisen od števila zob, naših motoričnih sposobnosti in individualne anatomije. Vsekakor pa so poleg redne in natančne ustne higiene z ustreznimi pripomočki potrebni še redni kontrolni pregledi pri izbranem zobozdravniku, uravnotežena prehrana in zdrav način življenja.


Napisala: Alenka Seljak, dr. dent. med., samoplačniška zobna ambulanta ORIDENT

Ne spreglejte