Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 3. 2016,
7.16

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Vzajemna

Natisni članek

rak zavarovanje preventiva zdravje Vzajemna advertorial

Petek, 4. 3. 2016, 7.16

2 meseca, 1 teden

Deset korakov za bolj zdravo srce

Vsebino omogoča Vzajemna

Naše srce je neverjetno, saj za nas dela ves čas, vse življenje. In prave odločitve glede našega življenjskega sloga močno vplivajo na njegovo delovanje. Kaj lahko storimo?

Za zdravo srce največ lahko storimo sami

Dejstvo je, da na svoje zdravje in počutje najbolj vplivamo sami, z zdravimi življenjskimi odločitvami. Preberite naše nasvete za zdravo srce in jih poskušajte upoštevati čim več. Ni vam treba takoj popolnoma spremeniti življenja, saj ni nujno, da so spremembe drastične – vsaka, še najmanjša, šteje. A seveda, več jih boste upoštevali, več boste storili za svoje srce.

#1 Ne prikrajšajte se za dober spanec

Če slabo ali premalo spimo, to ne vpliva le na našo slabšo koncentracijo in sposobnost delovanja skozi dan, temveč močno obremeni tudi naše srce. To je namreč po neprespani noči veliko bolj obremenjeno, saj vse aktivnosti občutimo kot večji napor. Zato poskrbite, da vsako noč dobite dovolj ur kakovostnega spanca. Najbolje je, da ustvarite rutino: poskušajte se odpraviti spat vsak večer ob enaki uri, tako da boste spali vsaj sedem ali osem ur.

#2 Ukrepajte v primeru visokega krvnega tlaka

Če vaš krvni tlak pride na previsoko raven, ta dodaten pritisk lahko poškoduje stene vaših arterij, s tem pa krvi in kisiku oteži pot do srca. Srce mora posledično porabiti več energije za delovanje in se hitreje utrudi. Zato poskrbite, da imate nadzor nad vašim krvnim tlakom. Priporočljivo je, da pri zdravniku stanje preverite na vsaki dve leti oziroma pogosteje, če veste, da imate že težave. Znižate ga pa seveda lahko tudi tako, da upoštevate preostale nasvete.

#3 Stop maščobam v prehrani

Hrana, ki vsebuje "slabe" maščobe, t. i. transmaščobe, močno dviguje raven holesterola v krvi. Če pojemo preveč tovrstne hrane, močno zvišamo tveganja za bolezni srca in ožilja. Priporočljivo je, da tudi to na vsake toliko časa preverite pri zdravniku, vsaj na vsakih pet let. Največ pa spet lahko storite sami; izogibajte se mastni hrani, kot so rdeče meso, polnomastni mlečni izdelki, ocvrta in procesirana hrana, predpripravljeni obroki … Namesto tega večkrat posezite po zdravih maščobah, ki se skrivajo v oreščkih, avokadu, olivnem olju, ribah itd.

#4 Preverjajte sladkor v krvi

Pazljivi pa moramo biti tudi na sladkor v krvi. Tudi ta namreč postopoma začne škodovati našemu ožilju, kar posledično preobremeni tudi srce. Še posebej morajo biti previdni starejši od 45 let, nosečnice in tisti, ki imajo višje tveganje za sladkorne bolezni. Tudi tu so pomembne odločitve glede zdravega življenjskega sloga, predvsem pa previdnost pri izbiri hrane. Izogibajte se pecivu, sladkarijam in beli moki, večkrat izberite rjavi riž, pirine testenine in hrano, bogato z vlakninami.

#5 Vsaj 150 minut na teden za gibanje

Z redno aktivnostjo ogromno naredimo za zdravje srca. Vsak naj bi našel čas za gibanje in se tega držal vsak teden. Poskusite, zagotovo vam bo prišlo v navado. Torej, cilj je 150 minut aerobnega gibanja na teden. To pa si lahko organizirate po svoje. Naš namig: pet dni na teden poskušajte vaditi vsaj pol ure. Če vam ne uspe v prostem času, pa se na delo odpravite s kolesom. Načinov je toliko, da izgovori ne pridejo v poštev!

#6 Nadzorujte svojo telesno težo

Čezmerna telesna teža je pogost razlog za bolezni srca in ožilja, zato je pametno, da se vsaj enkrat mesečno stehtate in imate tako nadzor nad svojimi kilogrami. Ti naj bi ostajali približno enaki, če se začnejo kar naenkrat višati, je treba ukrepati. Niste prepričani, ali ste pretežki ali ne? To lahko storite na več načinov, na primer, da izračunate svoj ITM. Ta sicer ni vedno najbolj zanesljiv vir, saj ne ugotavlja razmerja med mišično maso, maščobami in vodo. Če želite natančnejšo analizo, obiščite zdravnika, športni center ali zdravilišče.

#8 Družite se s prijatelji

Ohranjajte stike s svojimi prijatelji, družite se, klepetajte in se zabavajte. Socialni stiki so namreč nujni, da se v svoji koži počutimo samozavestne in ljubljene. Z druženjem pa pozabimo tudi na vsakodnevne obveznosti, se smejemo svojim težavam, posledično pa močno nižamo tudi stopnjo stresa. Najslabše je, če težave zadržimo zase. Stres namreč obremeni naše telo, zaradi njega smo napeti in v krču, kar na dolgi rok občuti tudi naše srce.

#7 Cigarete in alkohol za vedno v smetnjak

Če kadite, prenehajte. Če redno pijete alkohol, to vsaj omejite na redke in posebne priložnosti. To sta osnovni in zelo pomembni pravili za zdravo srce in dobro počutje. Kajenje je namreč eden glavnih razlogov za bolezni srca in ožilja, za njim pa alkohol ne zaostaja veliko. Če nehate kaditi, se vam tveganje že v nekaj tednih zmanjša kar za 50 odstotkov. To pa vključuje tudi zdaj tako priljubljene e-cigarete, ki sicer ne vsebujejo nevarnih kemikalij in dima, a še vedno z njimi v telo vnašamo nikotin, ki škoduje zdravju.

#9 Najdite pomirjujoč hobi

Tako kot druženje pa potrebujemo tudi čas zase. Vzemite si te trenutke brez slabe vesti. Takrat se lahko popolnoma umirite in tako izognete stresu, ki na dolgi rok močno škoduje zdravju. Najbolje je, da si najdete hobi, počnite nekaj, kar vas veseli, lahko je to čas v naravi, slikanje, fotografiranje, poslušanje glasbe, branje, sprehod po mestu in še in še. Omejitev ni, le da uživate in da vas dejavnost sprošča.

#10 Vedno imejte plan B!

Poznate koga, ki je v zadnjem času zbolel za težjo boleznijo? Potem veste, da je situacija težka in da je treba biti močen. Takšnih dogodkov žal ne moremo predvideti in nikoli ne vemo, ali se nam bo to zgodilo tudi nam. Zato je najbolje že prej poskrbeti za te nepredvidljive situacije.

Zavarujte se za takšne primere in si zagotovite izplačilo zavarovalnine, saj boste tako lažje obvladovali situacijo. S temi sredstvi si lahko bodisi nadomestite izpad dohodka, zagotovite dodatno zdravljenje ali storitve, drugo mnenje, zdravljenje v tujini, pomoč na domu, preureditev doma ..., česar si brez teh sredstev ne bi mogli privoščiti.

Ko že dobimo diagnozo z boleznijo, je namreč za sklenitev zavarovanja za primer raka ali za primer bolezni srca in ožilja namreč prepozno. Seveda si vsi želimo zdrave prihodnosti, je pa smiselno narediti načrt za zagotavljanje finančne gotovosti, če jo bomo potrebovali.

Ne spreglejte