Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 9. 2021,
16.01

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

zdravje koža Novelius Medical kolagen kolagen PR članek

Nedelja, 26. 9. 2021, 16.01

2 leti, 9 mesecev

Ali kolagen res deluje?

Oglasno sporočilo

Kolagen je naravna beljakovina, o kateri se v zadnjem obdobju zelo veliko govori. Skoraj na vsakem koraku lahko slišite, kako lahko kolagen pomembno vpliva na izboljšanje strukture kože, jo naredi bolj prožno ter poskrbi tudi za zmanjšanje števila gub na njej. Odločili smo se preveriti, ali je to res in ali kolagen res deluje.

Naravna beljakovina kolagen in njen pomen za naše telo

Kolagen je ena od najpomembnejših beljakovin v našem telesu. Gre za pomemben gradnik naše kože, kosti, sklepov, sklepnega hrustanca, las, nohtov, mišic in drugih delov telesa. Kolagenska vlakna namreč različnim tkivom dajejo podporo, kar velja tudi za kožo. Mladostna koža je zato drugačna od kože v zrelejših obdobjih življenja, ko se vrednosti kolagena v telesu precej znižajo. Takrat namreč telo porabi že veliko zalog te pomembne beljakovine, samo pa je ni več sposobno tako aktivno tvoriti, kot je to mogoče v mladosti. Prav zaradi tega so različne študije začele raziskovati, ali lahko z jemanjem kolagena v obliki prehranskega dodatka izboljšamo strukturo kože ter jo spet naredimo bolj prožno in gladko.

Kolagen je pomemben gradnik kože in ko je ta v zrelejših letih, ji pomaga povrniti prožnost. | Foto: Kolagen je pomemben gradnik kože in ko je ta v zrelejših letih, ji pomaga povrniti prožnost.

Kakšne učinke ima kolagen in kaj o njem pravijo raziskave?

Ker je kolagen ena najbolj zastopanih beljakovin v našem telesu, obstajajo številne raziskave, ki se ukvarjajo z njegovo vlogo ter tem, kakšne učinke ima. Veliko raziskav in kliničnih študij je pri tem osredotočenih predvsem na njegove učinke na kožo. Ker je kolagen tista beljakovina, ki ima pomemben vpliv na prožnost, elastičnost in gladkost kože, se postavlja vprašanje, ali je z jemanjem kolagena v obliki prehranskega dodatka mogoče te lastnosti kože res izboljšati.

Posebej so zanimivi rezultati tistih raziskav, ki primerjajo spremembe na koži pri osebah, ki so določeno obdobje (tri mesece) jemale kolagen, s kožo oseb, ki kolagena niso jemale ali pa so namesto njega jemale zgolj placebo. Takšne raziskave zelo dobro pokažejo, kako kolagen vpliva na:

 • vlažnost oziroma hidriranost kože,
 • prožnost oziroma elastičnost kože,
 • preprečevanje nastanka gub in gladkost kože.

Ali kolagen res izboljša vlažnost in prožnost kože?

Na suhi koži so gubice in znaki staranja še veliko bolj vidni, zato je pomembno, da vse življenje skrbimo za čim boljšo vlažnost oziroma hidriranost kože. K temu zelo pripomorejo skrb in nega kože, izogibanje stresu in onesnaženemu zraku, uporaba zaščitnih krem proti soncu, pitje dovolj velikih količin tekočine, prav tako pa ima na vlažnost kože velik vpliv tudi kolagen.

Raziskave namreč kažejo, da lahko kolagen v hidrolizirani obliki, ki ga jemljemo kot prehransko dopolnilo, izboljša vlažnost in prožnost kože na naraven način. Koža bo že po nekaj tednih jemanja postala veliko bolj navlažena in prožna, bolj očitni rezultati pa se, po raziskavah sodeč, na koži pokažejo po približno treh mesecih rednega jemanja.

Kolagen v hidrolizirani obliki, ki ga jemljemo kot prehransko dopolnilo, na naraven način izboljša gladkost kože. | Foto: Kolagen v hidrolizirani obliki, ki ga jemljemo kot prehransko dopolnilo, na naraven način izboljša gladkost kože.

Ali kolagen res preprečuje nastanek globokih gub in izboljša gladkost kože?

Kolagen lahko uspešno zmanjša število mikrogubic na koži ter prepreči nastanek globljih gub. Raziskava je pokazala, da se je v treh mesecih rednega jemanja prehranskega dopolnila število mikrogubic na koži pri uporabnicah zmanjšalo kar za 26 odstotkov, torej za več kot eno četrtino. Prav tako pa se v tem času ni povečalo število globljih gub, torej kolagen dokazano preprečuje njihov nastanek ter tako izboljšuje strukturo kože ter poskrbi za to, da je ta videti bolj gladka.

Jemanje tega prehranskega dodatka je najbolj učinkovito, če ga jemljemo preventivno, torej, da jemanje začnemo že takrat, ko na naši koži še ni zelo globokih gub. Zavedati se je treba, da se količina kolagena v telesu začne manjšati že od 25. leta, spremembe na koži, ki so posledica upadanja njegove količine v telesu, pa postanejo vidne šele nekoliko pozneje. Če jih želimo preprečiti in svojo kožo ohraniti mladostno, je treba jemanje kolagena začeti čim prej.

Ali lahko kolagen dobimo tudi iz hrane?

Marsikdo, ki pozna učinke kolagena, se sprašuje, zakaj uživati prehranski dodatek, če pa kolagen lahko dobimo tudi s pomočjo prehrane. Tudi prehrana namreč lahko pomeni vir kolagena, vendar pa je absorpcija te beljakovine iz hrane veliko slabša kot v primeru, če posežemo po prehranskem dopolnilu. Iz prehrane tako dobimo za tretjino manj kolagena kot s pomočjo prehranskega dopolnila. Nič ni torej narobe, če v svojo prehrano vnesete veliko rib, mesa, jajc in drugih živil, ki pomenijo vir kolagena, zagotovo pa je za bolj prožno in mladostno kožo mogoče poskrbeti predvsem z jemanjem kolagena v obliki kakovostnega prehranskega dodatka, saj je zaradi boljše absorpcije ta veliko bolj učinkovit.

Kolagen sicer lahko dobimo prek hrane, vendar se v telo absorbira v bistveno manjši meri, kot če se odločimo za prehransko dopolnilo s kolagenom. | Foto: Kolagen sicer lahko dobimo prek hrane, vendar se v telo absorbira v bistveno manjši meri, kot če se odločimo za prehransko dopolnilo s kolagenom.

Ali se splača kupiti kremo, ki vsebuje kolagen?

Na trgu so na voljo tudi kreme in nekateri drugi kozmetični izdelki, ki vsebujejo kolagen, vendar se je treba zavedati, da ti izdelki nikakor niso tako učinkoviti, kot je lahko učinkovito prehransko dopolnilo. Zadnje ima namreč zelo dobro absorpcijo, predvsem pa strukturo kože izboljšuje od znotraj, zato so rezultati veliko boljši kot v primeru, če na kožo zgolj nanesemo kremo ali drug kozmetični izdelek, saj molekule kolagena zaradi svoje velikosti namreč ne morejo prodreti v globlje plasti kože. Če želite resnično učvrstiti strukturo svoje kože in jo narediti bolj prožno in gladko, samo s kremami tega ni mogoče doseči, zato je namesto zapravljanja denarja zanje bolje kupiti kakovosten kolagen v obliki prehranskega dodatka, saj je ta dokazano učinkovit.

Ali je vseeno, kateri kolagen se odločite jemati?

Na trgu je na voljo več vrst kolagena, zato nikakor ni vseeno, katerega med njimi izberete. Med njimi namreč obstajajo velike razlike, ki vplivajo tudi na učinkovitost prehranskega dodatka in na to, kakšni bodo rezultati jemanja in kako hitro se bodo pokazali. Če želite izbrati čim bolj kakovosten kolagen s čim večjo učinkovitostjo, je pomembno, da izberete takšnega:

 • ki je na voljo v hidrolizirani obliki, saj se tako veliko bolje absorbira – na primer Novelius Medical hidrokolagen,
 • ki je popolnoma naraven in pridobljen iz divjih globokomorskih rib,
 • ki je narejen iz naravnih in čistih sestavin brez umetnih dodatkov,
 • ki ima vse potrebne certifikate in je narejen po najvišjih standardih kakovosti,
 • ki vsebuje ključne aminokisline, kot so alanin, hidroksilizin in arginin,
 • v katerem so tudi kakovostni kolagenski peptidi, ki poskrbijo za to, da telo samo začne proizvajati nov kolagen s stimulacijo fibroblastnih celic in sintezo novih kolagenskih vlaken, elastina in hialuronske kisline.

Visoko kakovosten Novelius Medical hidrokolagen poveča gladkost in prožnost kože. | Foto: Visoko kakovosten Novelius Medical hidrokolagen poveča gladkost in prožnost kože.  

Za takšen kolagen v hidrolizirani obliki, kot je na primer Novelius Medical hidrokolagen, je klinično dokazano, da izboljšuje vlažnost oziroma hidriranost kože ter poveča njeno gladkost in prožnost. Dnevni odmerek namreč vsebuje kar pet gramov kolagenskih peptidov, kar je več kot dovolj za to, da tako lahko dosežemo odlične rezultate. Proizvajalec Novelius Medical izdeluje hidrokolagen, ki uspešno preprečuje tudi nastanek globokih gub ter zmanjšuje nastanek manjših gubic na koži. Ob rednem jemanju bo tako z njegovo pomočjo vaša koža že kmalu postala veliko bolj mladostna.

Naročnik oglasnega sporočila je Vendi, d. o. o. 

Ne spreglejte