Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 4. 2015,
13.56

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

kosilnica Vrt Vrt živa meja advertorial

Torek, 14. 4. 2015, 13.56

2 meseca, 1 teden

Vrtnar brez orodja je kot jutro brez kave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pridne vrtnarjeve roke niso dovolj, da bo vrt urejen. Pri svojem delu potrebuje ustrezno orodje. Za vas smo naredili izbor vrtnarskih pripomočkov glede na vrsto dela.

Ljubiteljski ali profesionalni vrtnarji dobro vedo, koliko dela je na vrtu. Žal pa kljub pridnim rokam te niso dovolj za vse, kar je potrebno postoriti. Če svojo vrtnarsko "kariero" šele začenjate, je dobro razmisliti, kakšne strojne pomočnike potrebujemo, da bo delo teklo in bodo rezultati vidni. Seveda je odvisno tudi od tega, kakšno zasaditev imate in kakšna je okolica vrta (ali je dvorišče tlakovano, peščeno …). Na mestu je tudi vprašanje, kakšno vrsto orodja potrebujemo, je to motorno ali akumulatorsko.

Delo naj se začne ...

Recimo, da imate lepo tlakovano dvorišče, veliko razgibano zelenico, živo mejo in drevesa. Drevesa je treba obrezovati, občasno odstraniti odmrle, bolne in polomljene veje, jih skrajšati in redčiti pregoste. Lestev je vedno priročna, vendar ne reši vseh težav. Za veje, ki so visoko, bo pravo delovno orodje obvejevalnik, ta še posebej prav pride v mestnem okolju.

Žaga je orodje za zahtevnejše podvige: ko je treba prežagati debelejše kose lesa, podreti drevo, nažagati drva …

Akumulatorske drevesne škarje so dobre pomočnice, vedno pri roki, ko še ne potrebujemo žage. Ker so baterijske, imajo moč, da z njimi odrežemo tudi vejo do premera 45 milimetrov. Tako ne bomo ožuljeni in energija nam ne bo kar tako pošla.

Žive meje se bomo najlažje lotili z rezalnikom za živo mejo. Akumulatorski je lahek, kar veliko pomeni, če upoštevamo, koliko gibov moramo narediti, da bo živa meja lepo oblikovana. Najtežje jo je striči, kadar je visoka, saj pri tem roke zelo trpijo. Enako pomembni pa so tudi noži, zaradi katerih je vse lažje in delo hitreje opravljeno, če so nabrušeni, najboljši so diamantno brušeni, saj vemo, da je diamant najtrši element, zato noži zlepa ne postanejo topi.

Zdaj je čas, ko trava najboj intenzivno poganja in bo treba kar pogosto kositi. Kosilnica bo pri tem opravilu vaša desna roka. Takšna z litij-ionsko akumulatorsko baterijo je kompaktna, lahka, kar se hvaležno izkaže na velikih površinah.

Kjer ne moremo lepo pokositi s kosilnico – strmine, nabrežine, šopi trave okoli drevesnega debla – bomo delo dokončali z akumulatorsko koso. Nič se nam ne bo kadilo pod nos, ker je tiha, pa je zelo primerna tudi za urejanje travnih površin v okolici bolnišnic, vrtcev, parkov ali bivalnih naselij.

Tlakovane, asfaltirane ali betonirane površine je poleg pranja, ki je potrebno vsaj enkrat v sezoni, treba redno pometati. Veter nanese listje, smeti, prah, kar s čevlji nanašamo v stanovanje, pa tudi sicer kazi podobo urejene okolice. Če imamo velike površine okoli doma ali če urejamo javne površine, nam bo v veliko pomoč akumulatorski stroj za pometanje. Z lahkoto ga boste rinili pred sabo, zaradi vrtljivih krtač, ki prilagodijo hitrost vrtenja, pa se ne boste več ustavljali ob vsaki oviri in v vsakem vogalu. Delo bo opravljeno kar nekajkrat hitreje, kot če bi se ga lotevali na klasičen način – z metlo.

Dokončno pa boste z "nesnago" opravili s pihalniki, s katerimi odpihnete kupe listja in prahu, kar se posebej nabere po kakšnih nevihtah in v jesenskem času, ko drevesa intenzivno odmetavajo listje.

Tako, zdaj ste opremljeni z znanjem, idejami, pravim orodjem. Vse, kar morate še storiti, je uživati, pa naj bo to ob delu ali pogledu na lep in urejen vrt.

Ne spreglejte