Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 7. 2014,
9.09

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Siol.net

Natisni članek

advertorial Lidl Slovenija ustvarjanje plastične vrečke Ustvarimo boljši svet

Ponedeljek, 21. 7. 2014, 9.09

2 meseca, 2 tedna

Kvačkajmo iz nenavadnih materialov

Siol.net

Plastične vrečke, ki jih lahko tudi kupimo ob nakupu, pogosto uporabimo le enkrat. Pobrskali smo po spletu in ugotovili, da lahko z njimi tudi ustvarjamo. Bi kvačkali? Imamo idejo za vas!

Plastične vrečke, ki se nabirajo v vaši omari, povzročajo vse več težav. Velike kepe vrečk, ki se znajdejo v morskih vodah, žal pojedo tudi živali, kar pa za njihov organizem ni dobro. Plastične vrečke sicer razpadajo približno 400 let, njihova poraba pa je pogosto enkratna. Britanska okoljska agencija je v neki analizi življenjskega cikla nakupovalnih vrečk v trgovinah ugotovila, da bo morali plastično vrečko uporabiti vsaj štirikrat, da bi upravičili večjo porabo energije pri proizvodnji in prevozu.

A zdaj k bistvu našega članka: plastične vrečke lahko postanejo čudovit del naših domov. Kako? S kvačkanjem!

Za poseben kvačkani izdelek potrebujemo nekaj osnovnega kvačkarskega znanja, škarje, vrečke različnih barv in širok kolut praznega, porabljenega lepilnega traka.

Svetujemo, da izberite več (enobarvnih) vrečk, po možnosti naj bodo različnih barv. Položite jih na delovno površino in jih poravnajte. Odrežite zgornji del, tam, kjer so ročaji.

Razprite vrečko in jo poravnajte, zgladite. Ko bo zglajena, jo prepognite. Zgladite in še enkrat prepognite. Prepogibajte tako dolgo, dokler ne boste naredili traka, širokega približno tri centimetre.

Trak narežite na trakove, ki naj bodo široki dva centimetra. Razprite trakove – položite trakove drug ob drugega, tako da se bosta dva trakova na enem koncu prekrivala. Naredite zanko in zategnite.

Vzemite nov trak in na koncu traka, ki ste ga že povezali, ponovite postopek. Ko boste povezali vse trakove, vzemite kolut in okoli njega ovijte narejeni trak.

Postopek ponovite še z vrečkami drugih barv, le da jih razrežete le do polovice. Tako boste dobili osrednji del in resice. Osrednji del posameznega traku prerežite tako, kot je razvidno na priloženem videoposnetku. Postopek ponavljajte do zadnjega traka. Dobili boste dolg trak, tega pa tako kot predhodnika navijete na kolut.

Vzemite še dovolj veliko kvačko (namig uredništva: vsaj številko sedem) in veselo na delo!

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte