SiolNET. Trendi TV Telekoma Slovenije
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Iz Liffa v videoteko DKino!

Leviatan (Leviafan/Leviathan)

0,03

termometer

Leviatan
Foto: FIVIA – Vojnik

Moralno kompleksna drama, umeščena na podeželje Putinove Rusije. Nagrada za najboljši scenarij na festivalu v Cannesu ter zlati globus in nominacija za oskarja za najboljši tujejezični film!

Rusija│ 2014 │ 141 min. │ Drama

R: Andrej Zvjagincev│ I: Aleksej Serebrijakov, Elena Ljadova, Vladimir Vdovičenkov

Ocena IMDb: 7,6/10│ Rotten Tomatoes: 98 % │ Uporabniki Googla: 82 %

Kolja živi z mlado ženo in najstniškim sinom iz prejšnjega zakona v majhnem mestu ob Barentsovem morju. Ko ga hoče skorumpirani župan prisiliti k prodaji zemljišča, Kolji grozi, da bo izgubil vse, kar mu je dragoceno.

Filmski kotiček Telekoma Slovenije na 29. Liffu Trendi Telekom Slovenije bo obiskovalce Liffa znova razvajal z brezplačnimi filmi #foto #video

Na pomoč pokliče prijatelja iz mladosti, ki je medtem postal uspešen moskovski odvetnik. Ta odkrije dokaze, ki naj bi župana prisilili k umiku. A tudi odvetnik ima svoje skrivnosti …

1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

"Globoko sem prepričan, da se bomo ne glede na družbo, v kateri živimo – naj bo ta najbolj razvita ali najbolj zastarela – nekega dni vsi soočili z naslednjo alternativo: živeti kot suženj ali kot svoboden človek.

In če naivno verjamemo, da ima država nekakšno moč, ki nam lahko prihrani to izbiro, smo v težki zmoti." Andrej Zvjagincev, režiser in soscenarist filma

Trendi OCENA FILMA: Leviatan

"Leviatan se odvija pred našimi očmi kot klasičen ruski roman, pri katerem komaj čakamo, da obrnemo naslednji list /…/

Zvjagincev silovit film – režiserjeva moralna, ne pa tudi pridigarska obsodba korupcije – nam mora služiti kot opozorilo pred okoliščinami, ki nastanejo, ko država ne opravlja svoje osnovne funkcije in ko postane ujetnica zveri. 5/5." Klemen Černe, Siol.net

Napovednik filma Leviatan:

Portret avtorja:

Andrej Zvjagincev (1964, Novosibirsk) je študiral igro na Ruski akademiji za gledališko umetnost in sprva delal kot igralec.

Leviatan Meteorski vzpon je doživel leta 2003, ko je njegov celovečerni režijski prvenec Vrnitev z beneškega filmskega festivala odnesel zlatega leva in leva prihodnosti.

Film, ki je postal festivalska senzacija leta in režiserju prinesel primerjave s Tarkovskim, je bil pozneje nominiran za zlati globus, nagrajen pa je bil tudi z vodomcem na 14. Liffu.

Režiserjev drugi celovečerec Izgon je na festivalu v Cannesu leta 2007 prejel nagrado za najboljšega igralca, tretji celovečerec Elena pa posebno nagrado žirije v sekciji Posebni pogled leta 2011. Leviatan je njegov četrti celovečerni film.

Trendi Leviatan dovolj dober za oskarja, preslab za Ruse

V videoteki DKino si oglejte tudi:

O telesu in duši Trendi O telesu in duši (Testről és lélekről/On Body and Soul) Foxtrot Trendi Foxtrot Obupana Trendi Obupana (Aus dem nichts/In the Fade)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin