SiolNET. Trendi TV Telekoma Slovenije
0,04

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Z Liffa v videoteko DKino!

Foxtrot

0,04

termometer

Foxtrot
Foto: FIVIA – Vojnik

Foxtrot izraelskega režiserja Samuela Maoza (Libanon) je neprizanesljiv, a sočuten portret družbe, ujete v brezkončen ples s travmatično preteklostjo. Film je s svojo premišljeno zgradbo, vizualno drznostjo in absurdnim humorjem navdušil kritike ter prejel veliko nagrado žirije v Benetkah.

Izrael, Francija, Nemčija, Švica│ 2017 │ 108 min. │ Drama

R: Samuel Maoz│ I: Lior Ashkenazi, Sarah Adler, Yonaton Shiray, Shira Haas

Ocena IMDb: 7,4/10│ Rotten Tomatoes: 96 % │ Uporabniki Googla: 73 %

Sodobni Izrael. Ko se pred vrati Michaela in Daphne nekega jutra pojavijo predstavniki vojske in ju obvestijo, da je njun sin Jonathan "padel pri opravljanju vojaških dolžnosti", se zakoncema podre svet. Čustveni izlivi sorodnikov in domoljubne puhlice vojaških birokratov položaj le še poslabšujejo.

Serija Druga plat nogometa Trendi Spoznajte še drugo, umazano plat nogometa #video

Medtem ko s pomirjevali omamljena Daphna spi, se Michael vse bolj pogreza v vrtinec jeze in obupa. A usoda kmalu postreže še z enim svojih nedoumljivih preobratov – in že v naslednjem trenutku se znajdemo sredi puščave, na osamljeni cestni zapori, kjer štirje mladi vojaki preganjajo dolgčas …

1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9

"Einstein je dejal, da je naključje način, s katerim Bog ostaja anonimen. Foxtrot je ples nekega moškega s svojo usodo. Gre za filozofsko parabolo, ki poskuša skozi zgodbo o očetu in sinu raziskati tisti nejasni pojem, imenovan 'usoda'.

Oče in sin sta daleč narazen, a kljub razdalji in popolni ločenosti drug drugemu spremenita usodo. Izziv, ki sem si ga postavil, je bil raziskati razliko med dogodki, na katere lahko vplivamo, in tistimi, na katere ne moremo." Samuel Maoz, režiser in scenarist filma

TV-priporočila: Noč čarovnic Trendi Ultimativen izbor grozljivk za noč čarovnic #foto #video

"Ko se je Samuel Maoz, režiser Libanona, lotil filma, ki je tako drugačen in drzen kot Foxtrot, se je podal na tvegano pot. Vendar je njegov pogum obrodil sadove, saj rezultat kar kliče po superlativih.

/…/ Briljantno zgrajen film z vizualno drznostjo, ki služi vsebini, namesto da bi bilo obratno. Neustrašna filmska stvaritev, vredna vseh nagrad." Jay Weissberg, Variety

Napovednik filma Foxtrot:

Zanimivosti:

 • Izraelska ministrica za kulturo Miri Regev je film označila za "sramoto" ter mu očitala "protiizraelsko naravnanost" in "širjenje laži".
  Film po njenem mnenju "spodkopava ugled izraelskih obrambnih sil" in "kaže prezir do države in njenih simbolov".
  Foxtrot Režiser in scenarist filma Samuel Maoz je na očitke odgovoril: "Če kritiziram svojo deželo, to počnem zato, ker me skrbi. Ker jo hočem zaščititi. To delam iz ljubezni."
 • Foxtrot, letošnji izraelski kandidat za tujejezičnega oskarja, je prejel kar osem nagrad izraelske filmske akademije, med njimi tudi nagradi za najboljši izraelski film leta in najboljšo režijo.
 • Režiser si je film zamislil v treh ločenih delih – prvi del bi nas moral pretresti, drugi hipnotizirati in tretji ganiti.
 • Ko je bil Samuel Maoz star dvajset let, se je začela prva libanonska vojna.
  Spomin na strahote, ki jih je doživel kot strelec v tankovski enoti, je več kot dve desetletji pozneje prelil v svoj celovečerni prvenec Libanon (2009).
  Film, ki se skoraj v celoti odvije v notranjosti tanka, mu je poleg številnih pohval kritikov prinesel zlatega leva v Benetkah.
November na Viasat History Trendi Bliža se 100. obletnica konca velike vojne #foto

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


V videoteki DKino si oglejte tudi:

Thelma Trendi Thelma Bravo! Trendi Bravo! (Aferim!) Trije plakati pred mestom Trendi Trije plakati pred mestom (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin