Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 9. 2013,
11.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Marina Abramović top 10 lestvica

Ponedeljek, 16. 9. 2013, 11.17

7 let, 12 mesecev

Top 10 stvari, ki jih niste vedeli o Marini Abramović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najvplivnejša sodobna konceptualna umetnica Marina Abramović je pred kratkih za svoj inštitut zbrala več kot pol milijona dolarjev, ki jih bo morala plačati z objemom skoraj 5.000 ljudi.

To pa je le še ena mala bizarnost iz njenega življenjepisa.

1. Najstniška ruska ruleta

Pri štirinajstih letih je Marina z materino pištolo igrala rusko ruleto. Marina je imela težaven odnos s svojo materjo, zato je še posebej ironično, da je leta 2011 v igri Življenje in smrt Marine Abramović igrala prav svojo mamo.

2. Sovraži svoj nos

Ko je bila mlajša, si je skušala zlomiti nos, da bi starše prisilila, da ji omogočijo plastično operacijo. Vse življenje je namreč sanjala, da bi imela tak nos kot Brigitte Bardot.

3. Hotela je postati slikarka

Slikanje je opustila, ko ji vojaški pilot ni dovolil, da bi poletela z njim in z dimom porisala nebo. Od tistega dne dalje ni nikoli več risala, čeprav je kot otrok vsak dan slikala tovornjake.

4. Slekla je Beograjčane

Pri devetnajstih je v Domu omladine v Beogradu uprizorila performans Pridi in operi, v katerem so se morali obiskovalci pred galerijo sleči do golega, umetnica pa jim je oprala obleke.

5. Preživljala se je s pletenjem

Ko je pri 29 letih pobegnila iz Beograda, se je preživljala s pletenjem puloverjev. Preden je postala tako slavna, da se lahko preživlja s svojo umetnostjo, je imela številne ne prav umetniške službe.

6. Živela je z aborigini

Med največje vplive na svojo umetnost šteje aboriginsko kulturo. V osemdesetih je eno leto preživela v srednji Avstraliji med avstralskimi domorodci.

7. Njen otrok je kenguru

Ker se je odločila, da se ne bo poročila in imela otrok, je v nekem intervjuju zatrdila, da je bila najbližje temu, da ima otroka, ko je v Avstraliji skrbela za malega kenguruja, ki so mu ubili mamo.

8. Na trebuh si je vrezala peterokrako zvezdo

V sedemdesetih letih si je za performans Tomasove ustnice na trebuh z britvico vrezala peterokrako zvezdo in se prebičala.

9. Nastopila je v oglasu za Givenchy

Skupaj s Kate Moss je bila del oglasnega projekta modne znamke Givenchy. Sicer je kreativni direktor Givenchyja Ricardo Tisci njen dober prijatelj, ki mu je med drugim prodala enega svojih stanovanj v Sohu za tri milijone dolarjev.

10. Umila je 1.500 kravjih kosti

Leta 1997 je v perfomansu Balkan Baroque na beneškem bienalu umila 1.500 kravjih kosti, ob tem pa govorila zgodbe o svojem otroštvu v Beogradu. Sicer trdi, da ni iz Srbije, temveč iz "dežele, ki ne obstaja več".

Ne spreglejte