Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 4. 2013,
12.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

razstava vizualna umetnost

Petek, 19. 4. 2013, 12.19

8 let

Skupinska razstava o materialnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V mariborski Kibli Portalu odpirajo razstavo Materialnost. Na skupinski postavitvi sodelujejo gostujoči mednarodni ustvarjalci ter enainpetdeset umetnic in umetnikov, večinoma slovenskih.

V Kibli Portalu danes, 19. aprila, ob 19. uri odpirajo razstavo z naslovom Materialnost, na kateri sodeluje enainpetdeset umetnikov in umetnic, večina slovenskih, ki pa se jim pridružuje še nekaj gostujočih mednarodnih ustvarjalcev in ustvarjalk.

Sodelujoči so bili povabljeni na podlagi umetniški del, ki se navezujejo na vsebinska izhodišča razstave: materialnost. "Umetniška dela v kuratorski viziji materializirajo subjektivno vizijo snovnega v okviru širokega diapazona avtorskih poetik," so ob razstavi zapisali.

Materialnost kot manifest za kulturo in umetnost Mariborska razstava je kuratorski projekt Aleksandre Kostič in Žige Dobnikarja, ki ga pravita, da gre za gverilski stil, ki zavrača ustaljeno kuratorsko zaporedje. Postavitev je namreč nastajala skozi dinamični dialog med starejšo nostalgično kuratorko in mladim uveljavljajočim se kuratorjem. Pri izboru, ki je vsakič fragmentaren, in postavitvi sta se zavestno odrekla enciklopedičnim pretenzijam z željo po ustvarjanju novih kanonov in pisanju dogem zgodovine umetnostni. Gibalo razstave je bila postavitev izbranih del, ki pripadajo izrazito različnim miljejem, a razkrivajo sorodne ustvarjalne vzgibe. Tako se v prostoru vzpostavlja konstelacija del, postavljenih v neformalen, sproščen odnos, ki mehča utesnjujoče konceptualistične diktate in se prepušča subjektivnemu toku misli, skozi katerega se odpirajo novi dialogi med avtorji in deli. Nekatera med temi so že skoraj pozabljena ali spregledana, druga del kanona slovenske umetnosti, tretja pa produkt sodobnih uveljavljenih umetnikov do del mladih avtorjev.

Kot poudarjata kuratorja, je razstava Materialnost manifest, izjava o nujnosti ambicioznega delovanja ne glede na otežene okoliščine v obdobju, ki kulturo in umetnost na splošno dojema kot odvečno in nepotrebno.

Na odprtju bo Matej Ocepek izvedel intermedijski performans Body Cuisine Drop.

Ne spreglejte