Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 8. 2012,
21.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 8. 2012, 21.38

8 let

Sinkro – od baskovske prek španske do južnoameriške glasbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Slovenijo prihaja glasbeni dvojec Sinkro, ki daje krila sodobni glasbi baskovskih skladateljev. Flavtist Roberto Casado in kitarist Sergio Larrión bosta nastopila na Bledu, v Ljubljani in na Dobrni.

Duo Sinkro, glasbeno zasedbo, ki deluje na področju širjenja sodobne glasbe baskovskih skladateljev, sestavljata flavtist Roberto Casado in kitarist Sergio Larrión, vrhunska glasbenika in prejemnika številnih žlahtnih odličij. Casado je kot solist nastopal z uglednimi orkestri in dirigenti, Larrión pa zadnje čase deluje predvsem kot kitarist komorne glasbe in sodeluje v različnih skupinah.

Kaj sodobno baskovsko glasbo razlikuje od sodobne glasbe drugod po svetu?

Sodobna baskovska glasba pravzaprav ni preveč drugačna od sodobne glasbe v drugih delih sveta. V baskovski glasbi obstajata dva načina ustvarjanja: prvi je povezava folklore in glasbe, drugi pa iskanje novega načina izražanja. Zelo pomembno je raziskovati različne zvoke in glasbene učinke, a ne le s tradicionalnimi glasbili, ampak tudi z elektroniko in s pomočjo računalnika, kar je danes široko zastopano v baskovski glasbi. Tako je pogosto brskanje po naši folklori in njeno prilagajanje novim glasbenim oblikam, njeno preoblikovanje, spreminjanje …

Predvidevam, da bo to vaš prvi koncertni obisk Slovenije. Kako bi Sinkro predstavili slovenskim poslušalcem?

Prav res bo to najin prvi obisk Slovenije, a upava, da ne zadnji! Tokrat bova izvedla program, ki ne bo osredotočen na sodobno baskovsko glasbeno ustvarjanje. Koncertni izbor za nastope v Sloveniji je glasba priznanih umetnikov, ne prezahtevna za poslušalce, ki bodo uživali tudi ob latino ritmih. Začela bova z baskovsko glasbo, nadaljevala s špansko, koncert pa sklenila z deli južnoameriških skladateljev, predvsem argentinskih.

Kakšno energijo na odru ustvarja kombinacija flavte in kitare?

Moč pihala in hkrati zelo prilagodljiv zvok flavte se zelo dobro sklada z barvo zvoka brenkala, kitare. Glasbili se izvrstno dopolnjujeta, a v tem programu ima kitara vodilno vlogo in ni le spremljava za flavto. Kitara je nasploh glasbilo, ki ima pomembno vlogo v španski in latinskoameriški narodni glasbi.

Pod diktaturo generala Franca sta baskovska kultura in jezik trpela silovito zatiranje. Kakšen razcvet je doživela oziroma še doživlja baskovska kultura po njegovi smrt leta 1975?

Francova diktatura je pomenila korak nazaj na vseh kulturnih področjih v Španiji in še posebej v Baskiji. V teh 37 letih svobode pa se je družba korenito spremenila, prav tako baskovska kultura. Svoboda preveva dela vsakovrstnih ustvarjalcev, igralcev, skladateljev in drugih kulturnikov. Modernizacija je pomemben del razvoja Baskije, ki je zdaj odprta za Evropo, pri čemer je pomembno vlogo odigrala ravno kultura.

Kdo se vodilni sodobni baskovski skladatelji?

Vodilna skladatelja sta Carmelo Bernaola in Luis de Pablo, ki sta oba močno prisotna v repertoarju dua Sinkro in katerih dela sva posnela tudi za Sinkro Records.

Roberto, številni skladatelji, med drugimi José Antonio San Miguel, José Antonio Barros in Koldo Pastor, so vam posvetili svoja dela. Bomo v Sloveniji lahko slišali tudi te skladbe?

Ti skladatelji tokrat ne bodo del koncertnega programa, morda pa prihodnjič …

S katerimi skladateljskimi imeni boste torej postregli slovenskemu poslušalstvu?

Med skladatelji, ki bodo na najinem repertoarju, so Pablo Sarasate, Jesús Guridi, Jesús Arambarri, Isaac Albéniz, Enrique Granados, Xabier Coll, Diego Pujol Maximo, Ariel Ramírez in Astor Piazzolla.

Ne spreglejte