Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 10. 2012,
14.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Borštnikov prstan Igor Samobor

Petek, 26. 10. 2012, 14.30

7 let, 12 mesecev

Borštnikov prstan za Igorja Samoborja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Končno se poročam z gledališčem. Da! Dokler naju smrt ne loči," je na sklepni prireditvi 47. Borštnikovega srečanja vzkliknil Igor Samobor, dobitnik letošnjega Borštnikovega prstana.

Igor Samobor, igralec SNG-ja Drama Ljubljana, je torej novo ime, ki bo od zdaj uvrščeno na prestižni seznam dobitnikov Borštnikovega prstana. Prstan mu je sinoči nadela dramska igralka Silva Čušin, dobitnica Borštnikovega prstana leta 2007 ter poleg režiserjev in pedagogov Jerneja Lorencija in Dušana Mlakarja, pesnika, dramatika, esejista in prevajalca Iva Svetine ter umetniške direktorice FBS-ja Alje Predan članica žirije za podelitev Borštnikovega prstana.

Rojen prvak, eden najbolj fascinantnih, ki gre čez rob ... Obiskovalci Velike dvorane SNG-ja Maribor, kjer je potekala sklepna prireditev, in gledalci pred TV-zasloni so lahko tik pred slavnostno gledališčno poroko v kolažu videoposlanic spremljali razmišljanja treh Samoborjevih soigralcev. Tako je na primer Saša Pavček Samoborja opisala kot rojenega prvaka, mojstra transformacije, plemenitega in strastnega borca za ohranjanje spoštovanja do igralskega poklica, ki se z leti umirja, s tem pa njegova igra postaja zgoščena, poglobljena in prinaša zelo veliko igralsko moč. Jernej Šugman, sicer dolgoletni Samoborjev "cimer" v garderobnih prostorih SNG-ja Drama, ceni njegovo sposobnost koncentracije in izjemni talent, spomnil pa je tudi na pripetljaj, ko je zaradi ogromne količine scenarijev, ki jih Samobor sicer zvesto hrani na svoji polici, ta pod težo popustila, posledično pa so vsi Samoborjevi scenariji zgrmeli na tla. In tudi to nekako priča o veličastnih vlogah, ki jih je Samobor v svoji karieri odigral, je poudaril Šugman. "Vesel sem in lepo se mi zdi, da se o letošnjem nagrajencu lahko pogovarjamo v aktivnem sedanjiku," pa je izpostavil Bojan Emeršič, ki Samoborja vidi kot enega najbolj fascinantnih slovenskih igralcev, ki je sposoben iti čez rob mogočega, kar je, kot meni Emeršič, odlika ne dobrih, pač pa izjemnih igralcev.

Samobor: Z jutrom bo prišla tudi realnost "Vedno sem bil zelo naiven, a danes me je tega vedno manj sram," je v svojem govoru poudaril Samobor, ki ljudi deli na dve osnovni skupini: na pripovedovalce zgodb in poslušalce, zato se je želel ob tej priložnosti zahvaliti prvim pripovedovalcem zgodb, prvim plesalcem, pevcem, svoj govor pa sklenil pomenljivo: "Namerno nočem govoriti o današnjem svetu, saj ni lepo, če je človek ob svojem prazniku, prazniku gledališča, žalosten in obupan. A jutri bo v vsakem primeru tukaj in z njim bo prišla tudi realnost. Mnoge stvari so nastajale dolga leta, mnoge zgodbe, mnoge stvaritve in lahko se jih pokvari z enim samim zamahom."

Star znanec z odrskih desk in televizijskih zaslonov Igor Samobor se je rodil 18. septembra 1957 na Ptuju, kjer se je že med srednješolskim izobraževanjem preizkušal kot igralec v ljubiteljskem gledališču na Ptuju v skupini Branke Bezeljak Glazer. Študij igre in umetniške besede je leta 1976 začel na AGRFT-ju v Ljubljani in ga pet let pozneje končal z vlogo Pastorja Mandersa v uprizoritvi Ibsenovih Strahov, za katero je leta 1982 prejel Prešernovo nagrado za študente.

Leta 1981 je takoj po študiju postal član ljubljanske Drame, v kateri je do danes odigral več kot šestdeset naslovnih, nosilnih, predvsem pa zelo zahtevnih karakternih vlog, trenutno pa nastopa v predstavah Barčica za punčke, Beneški trgovec, Bobby in Boris, V Damask, Ljubezen in država ter Jez. Seznam njegovih nagrad je dolg, od nagrad Prešernovega sklada, nagrade Sklada Staneta Severja do številnih Borštnikovih nagrad za igro (v letih 2001, 2004, 2005, 2007, 2009 in 2011).

Stopov igralec leta in prejemnik vesne Nezanemarljiv je tudi njegov prispevek k slovenskemu filmu, saj je igral v okoli dvajsetih slovenskih filmih in bil za posamezne vloge prav tako nagrajen. Leta 2009 je postal Stopov igralec leta in prejel vesno za najboljšo moško vlogo Dušana v filmu Igorja Šterka 9:06. Vodilno vlogo psihoterapevta Romana je odigral tudi v televizijski nanizanki Na terapiji.

Tudi bralci Planet Siol.net za Borštnikov prstan Kar 80 odstotkov vas je podelitev Borštnikovega prstana ocenilo kot vrhunec Borštnikovega srečanja, 13,5 odstotka vas je izbralo tekmovalni program, 3,8 odstotka pogovore z ustvarjalci predstav, tri odstotke pa se vas je odločilo za strokovna srečanja in okrogle mize.

Ne spreglejte