Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 4. 2013,
14.33

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Španski borci sodobni ples

Sobota, 20. 4. 2013, 14.33

5 let, 3 mesece

20 let zavoda EN-KNAP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Španskih borcih se maja obeta vznemirljiv program, s katerim bodo obeležili 20. obletnico ustanovitve zavoda EN-KNAP. Zvrstili se bodo plesni dogodki, glasbeni in filmski program ter delavnice.

Leta 1993 je plesalec in koreograf Iztok Kovač pod okriljem belgijskega festivala Klapstuk ustanovil plesno skupino in produkcijski zavod EN-KNAP. Delovanje zavoda EN-KNAP, ki že 20 let pušča odtise v domači in mednarodni plesni in filmski krajini, bodo praznovali med 11. in 26. majem v Španskih borcih, z njimi zavod upravlja od leta 2009 in ga vzpostavlja kot (sodobno) plesno platformo.

Od ustanovitve do danes je EN-KNAP produciral 60 plesnih predstav, 18 drugih projektov, pet plesnih filmov, šest dokumentarnih filmov, prejel več kot 20 mednarodnih in slovenskih nagrad, več kot 500-krat gostoval v več kot 30 državah, sodeloval z več kot 400 sodelavci, izbranimi na več kot 90 mednarodnih avdicijah in delavnicah. Tako kot so zgovorne številke delovanja zavoda, pa je bogat tudi kulturni odtis, ki ga je EN-KNAP ustvaril v teh letih tako na področju ustvarjanja predstav in razvijanja gibalnega jezika kot tudi z zavzetim stremljenjem k vzpostavljanju profesionalne sodobnoplesne platforme pri nas. Ta se je odrazila z ustanovitvijo stalne profesionalne plesne skupine EnKnagGroup (EKG) in institucionalne umestitve plesa v Španske borce. Kultna sodobnoplesna prvenca Zaznamovanje obletnice bo obsežno in vsebinsko izbrano. Obsegalo bo plesne dogodke, med domačimi iz produkcije EN-KNAP-a: Ottetto, Pozor hud pes! in Neformo EN-KNAP. Med tujimi bodo gostili sodobnoplesni klasiki dveh vodilnih ustvarjalcev sodobnega plesa iz druge polovice prejšnjega stoletja. Flamska koreografinja Anne Terese De Keermaeker s skupino Rosas in koreograf Wim Vandekeybus s skupino Ultima Vez sta zaznamovala belgijski sodobni ples v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

V Španskih borcih bomo tako 11. maja lahko videli obnovljeni kultni prvenec Rosas danst Rosas iz leta 1983, ki ga je zasnovala Anne Terese De Keermaeker. Obnovljeno pa bo tudi prvo odrsko delo Wima Vandekeybusa iz leta 1987 z naslovom What the Body Does Not Remember, ki bo pri nas na ogled 25. in 26. maja. Ob tem se bo predstavil tudi filmski ustvarjalec in glasbenik, ki je med drugim njun stalni sodelavec Thierry de Mey. S predstavo Plafona bo gostovala tudi izraelska koreografinja Sharon Eyal, nekdanja rezidenčna koreografinja ene od vodilnih sodobnoplesnih skupin na svetu, Bastheva Dance Company. Dogodek bo na ogled 20. maja.

Glasbeni program V glasbenem programu se bodo poleg multimedijskega večera Thierryja de Meya predstavili tudi Tamara Obrovac in Transhistria Ensemble. Filmsko ovekovečeni plesni premiki Med plesnimi filmi se bodo zvrstili Here After (Vandekeybus), kratki film o nastajanju novega plesnega filma Vašhava v produkciji EN-KNAP-a (Komposter), dokumentarni film Rain o skupini Rosas ter Koreografski izseki 60-sekundni plesni filmi. V okviru praznovanja bodo pripravili tudi glasbene in plesne delavnice ter izobraževanje.

Ne spreglejte