SiolNET. Trendi Kultura
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Plesna predstava o tabuju starosti

4

termometer

Britanska performerka Wendy Houstoun v Španske borce prinaša radikalizem, deklaracijo o nameri in zavezanosti k dejanjem, predvsem pa srčen upor proti diskriminaciji starejših.

Ples je edina umetnosti, ki jo udari staranje. S to problematiko se v ponovni uprizoritvi sola izpred dvajsetih let pod naslovom Sokol! ukvarja plesalec Iztok Kovač. Vprašanju staranja v sodobni zahodni kulturi pa se v odrski uprizoritvi posveča tudi mednarodno uveljavljena britanska performerka Wendy Houstoun.

Pri svojih več kot petdesetih letih se je umetnica znašla v kulturi, kjer vlada novo, mlado, vitalno, prihajajoče in še ne obstoječe. Ko je v tem kontekstu Houstounova raziskovala svoj položaj, je ustvarila 50 dejanj − enourno predstavo, v kateri gib prepleta z besedilom in s humorjem.

Nastal je topel, intimen, doživet, duhovit, ganljiv, očarljiv in srčen upor proti diskriminaciji starejših. Odrsko delo, ki je poželo izvrstne kritike britanskih poznavalcev plesa, v njem pa predstavlja svoje življenje performerke.

Uporniška, ekscentrična, neobetavna … Umetnice Wendy Houstoun se je v preteklosti prijelo več pridevnikov. Od uporniške, ekscentrične, neobetavne do borke, iskrene, zoprne, dolgočasne, ranljive, vsestranske, duhovite, neiskrene, vplivne, analitične, ukazovalne in vplivne. Tako različni in nasprotni. Opisovali so jo tudi kot ženskega Bob Dylana, kot mlado Lynn Seymour, kot briljantno renesančno žensko in kot popolno amaterko. Prav to, kar Wendy pravi tudi sama o sebi.

Vse te nasprotujoče si lastnosti, tako osebne kot odrske, Houstounova uprizarja v predstavi 50 dejanj, ki bo na ogled danes, 27. marca, ob 20. uri v Španskih borcih kot del En-Knapovega mednarodnega programa Uvoz-izvoz.

Na odru bo tako mogoče videti umetnico, ki v svojem delu rada eksperimentira z različnimi idejami in raziskuje nove gledališke in plesne forme ter kulturni kontekst, v katerem biva in ustvarja. Kot performerka deluje že od leta 1980, pogosto pa sodeluje z ustvarjalci, katerih delo jo izziva, bogati in pomaga širiti meje scenskih umetnosti. Do zdaj je sodelovala z veliko umetniki, kot so pokojni Nigel Charnock, Lloyd Newson (DV8), Rose English, Gary Stevens ter Tim Etchells, Jonathan Burrows in Matteo Fargion. S svojimi soloprojekti Haunted, Daunted and Flaunted, Happy Hour in The 48 Almost Love Lyrics je gostovala po Evropi. Posnela je dva filma Touched in Diary of a Dancer za BBC z Davidom Hintonom.

Kovačev Sokol Pred predstavo Houstounove je v Španskih borcih ob 19.30 na sporedu tudi plesna predstava Iztoka Kovača in Janeza Janše z naslovom Sokol!, reinterpretacija Kovačevega sola Kako sem ujel sokola, ki je leta 1991 predstavljala enega od mejnikov v slovenski sodobnoplesni produkciji, ki je presenetil tudi Evropo. Po njem pa je Kovač ustanovil skupino En-Knap in razvil samosvoj koreografski in plesni jezik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin