Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
21. 5. 2015,
12.06

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Španski borci strah

Četrtek, 21. 5. 2015, 12.06

5 let, 3 mesece

Strah je naša obramba, a kdaj nas hromi?

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Živimo v negotovih časih, povezanih s številnimi strahovi. Na drugi strani je ravno strah eden od varoval življenja, saj nas ščiti pred nevarnostmi, so med drugim izhodišča plesne predstave Fobija.

V slovensko-nizozemski koprodukciji bodo v Španskih borcih na današnji premieri in jutrišnji ponovitvi predstave, obe bosta ob 20. uri, z naslovom Fobija nastopili mednarodna zasedba plesalcev ansambla EnKnapGroup, plesalcev in igralcev nizozemske skupine Club Guy & Roni in glasbeniki nizozemske zasedbe Slagwerk Den Haah, ki s svojo inventivno tolkalno glasbo že 35 let dosega mednarodni sloves.

Strah je varovalo in lahko omejitev Delo Fobija je s svojo temo zelo aktualna predstava, saj v spoju plesa, gledališča in žive glasbe, govori o eni od ključnih tem sodobnega sveta – strahu in negotovosti. Izhaja iz vprašanja o fobiji, meji strahu in brezmejnega strahu. O pomenu in posledicah strahu ter negotovosti. Tematizira to psihološko in družbeno stanje.

Živimo v negotovih časih, polnih različnih strahov. Kot je strah lahko hromilo, pa bi bilo brez njega konec življenja, saj gre za telesni in duševni odziv, pa tudi varovalo na bližajočo se nevarnost. Vendar pa nam obenem lahko preprečuje, da bi se z odprtimi očmi soočili z neznanim. Je naša obramba in lahko omejitev.

Vprašanja, ki jih odpira odrsko delo, so tako med drugim ta, kaj se zgodi, ko skušamo ostati odprti do drugega navkljub strahu pred neznanim. Kaj lahko občutimo, ko sprejmemo nepredvidljivost drugega? Kaj, ko smo se resnično pripravljeni soočiti kot človek s človekom?

"Živimo v času teles in strojev" Predstava temelji na besedilu francoskega filozofa in pisatelja Alberta Camusa. Camus je leta 1946 v odporniškem časniku Combat (Boj), katerega ustanovitelj in urednik je bil med drugo svetovno vojno, objavljal serijo esejev z naslovom Ni victimes ni bourreaux (Ne žrtve ne rablji). Pisatelj je nasprotoval totalitarnim režimom tako levice kot desnice in smrtni kazni ter se je zavzemal za slogo v skupnosti in za človekove pravice.

"Živimo v strahu, kajti absolutno prepričanje ni več mogoče (...), ker živimo v svetu abstrakcij, teles in strojev, absolutnih idej in primitivnega mesijanstva. Pred ljudmi, za katere menimo, da imajo popolnoma prav, se nam zadrgne grlo. (...) razumeti moramo, s čim imamo opravka, kaj strah pomeni ter kaj obsoja. Implicira in obsoja svet, kjer je umor legitimen in kjer je človeško življenje nepomembno," je v besedilu zapisal Albert Camus, čigar odlomek spremlja tudi zapise o predstavi Fobija.

Inovativen, surov in vznemirljiv plesni jezik Pod režijo in koreografijo se podpisujeta Guy Weizman in Roni Haver, koreografski tandem, ki že vrsto let ustvarja na Nizozemskem. Njuno delo opredeljujejo misteriozne, zapeljive in dinamične interdisciplinarne predstave, v katerih tematizirata preseganja najrazličnejših meja.

Njun plesni jezik je inovativen, surov in vznemirljiv.

Zbirka o strahu Za predstavo je poznani nizozemski pisatelj in esejist Bas Heijne napisal esej, pri tem pa še uredil zbirko besedil na temo strahu. Svoje zapise zanjo so prispevali pisatelji, filozofi in politiki, deli teh besedil pa so uporabljeni tudi v predstavi.

Ne spreglejte