SiolNET. Trendi Potovanja
Vsebino omogoča TZG Rijeke
  • Messenger
  • Messenger

Zakaj morate na karneval na Reko?

Vsebino omogoča TZG Rijeke

Barvne norčije, neskončna povorka, omamna hrana in tradicija, ki dvigne vzdušje na prav posebno raven. To je le kanček tistega, kar vas 3. marca čaka na Reki. To je namreč dan, ko bo vse mesto zaživelo v ritmu karnevala.

Reka karneval Reka je v marsičem posebno mesto, od preostanka sveta pa se razlikuje tudi po tem, da imajo peti letni čas. Reka je namreč zimi ukradla nekaj časa in tako pričarala peti letni čas, ki se začne 17. januarja, na dan sv. Antona. Karneval tradicionalno že več desetletij velja za prvi večji vrhunec leta, ki se mu z vsem srcem posveti vse mesto.

Začetki karnevala na Reki segajo že sto let nazaj, ko je na njem uživalo predvsem avstrijsko in madžarsko plemstvo. Čeprav so vmes nanj za nekaj let nekoliko pozabili, so ga leta 1982 povsem spontano ponovno obudili. Neko nedeljo tistega leta so se namreč tri zamaskirane skupine "Halubajski zvončari", "Lako čemo" in "Pehinarski feštari" sprehodile po mestni promenadi in tako pri mestnem turističnem odboru prebudile željo po oživitvi tradicionalnega karnevala. Reka od takrat vsako leto živi za to prireditev, ki je ena najbolj razkošnih v tem predelu Evrope.

Karneval, ki odmeva po celotni regiji

Reški karneval že od leta 1982 pričara posebno zgodbo, ki traja več tednov, vse tja do vrhunca prireditve ob zaključni mednarodni karnevalski povorki, ki bo letos potekala 3. marca ob 12. uri.

Reka karneval

Na zaključni povorki pa ne spijo niti valovi, kamni in mestne četrti, najmanj pa prebivalci Reke. Na pompozni povorki, ki poteka po glavni ulici Korzo, se sprehodi več kot deset tisoč mask, ki pridejo z različnih koncev Evrope. Tako kot drugod po Evropi tudi na Reki oživijo maske, ki želijo s svojo pojavo opozarjati na najbolj težavne družbene teme, se z navihano satiro dotaknejo najbolj odmevnih političnih dogodkov, hkrati pa želijo izstopati v svoji edinstvenosti – tudi s kančkom navihane razposajenosti.

Ali ste vedeli?

Reški karneval spada med 500 najbolj pomembnih dogodkov v Evropi. Domačini pravijo, da je njihova povorka med najlepšimi na svetu – takoj za Riom in Benetkami.

Reka karneval

Zelo hitro pa boste začutili tudi pravi utrip mesta, ki je tako zelo vpet v svojo kulturno dediščino. Že od daleč vas bodo na tradicijo karnevala opomnili glasni halubajski zvončarji. Gre za tipične reške maske, ogrnjene v ovčjo kožo, pod katero je vidna mornarska majica. Na glavi nosijo precej zastrašujoče maske z rogovi in dolgim rdečim jezikom. Ob pasu jim visi glasen kravji zvonec, ki z glasnim zvokom preganja zimo in kliče toplo pomlad.

Reka karneval

Povorka je tako mešanica vsega, kar se je zgodilo v petem letnem času. Gre za mimohod oziroma reško posebnost, ki temelji na tradiciji in snuje prihodnje karnevalske povorke. V vsakem šivu prelepih kostumov, saj je reški karneval predvsem lep in razkošen, v vsakem vijaku alegoričnih vozil, v vsaki mestni ali primestni karnevalski skupini se kaže reška pustna posebnost, ki je nam tako ljuba ter lepa, preostalemu svetu pa izjemno zanimiva.

Bodite, kar želite!

Zapišite si torej v koledar: samo v živo lahko resnično občutite čarobnost reškega karnevala. Pridružite se tisočim maskam, 3. marca ob 12. uri.

Vse informacije najdete na spletni strani www.rijecki-karneval.hr.

Reka karneval

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin