Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 8. 2014,
13.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

izlet konec tedna Goriška brda

Četrtek, 28. 8. 2014, 13.48

6 let, 7 mesecev

Za konec poletja med sanjske briške griče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slikovita Medana svojo vinogradniško tradicijo že dolgo plemeniti s kulturo. Od tam prihaja pesnik Alojz Gradnik, čigar domačija bo tudi ta konec tedna gostila najbolj zasanjani festival pri nas.

Zakaj tja? Medana ni brez razloga ena najbolj priljubljenih vasi v Goriških brdih. V njej in v bližnji okolici domuje nekaj najbolj znanih slovenskih vinarjev, od Aleksa Klinca in Dušana Kristančiča v samem središču do Movie in Marjana Simčiča v neposredni bližini. Tako kot zaradi vina se mnogi izletniki tam ustavijo tudi zaradi dobre hrane – najbolj priljubljeni postojanki sta pri že omenjenem Klincu in pri Belici.

A jedača in pijača nista edini razlog za obisk Medane – konec poletja se tam že tradicionalno zbirajo ustvarjalci in ljubitelji pisane besede, likovne umetnosti in drugih kulturnih vsebin.

Zakaj zdaj? Ta konec tedna bo Medana spet gostila festival Sanje, dneve knjige in vina. Tega so že v četrtek zagnali v gradu Dobrovo, nocoj pa se bo preselil na osrednje prizorišče, dvorišče Gradnikove domačije v Medani. Podroben program petkovega in sobotnega večera najdete tukaj.

Kaj pa okolica? Medana seveda ni edina obiska vredna briška vas, Brda pa k sreči niso tako obsežna, da jih ne bi mogli spoznati v dnevu ali dveh. Na turistični informacijski točki na gradu Dobrovo sedite na električno kolo oziroma skuter in se odpeljite na ogled. Morda v Biljano, ki velja za eno najlepših briških vasi, njeno (po domače izgovorjeno) ime pa nosi tudi ena najbolj znanih slovenskih penin – Bjana. Ali pa do razglednega stolpa v Gonjačah, s katerega lahko ob lepem vremenu vidite vse od Brd, Julijskih in Karnijskih Alp ter Dolomitov do furlanske nižine, Tržaškega zaliva, Krasa in Vipavske doline. V Vipolžah na vas čakata kar dva gradova, ne nazadnje pa bodo za vas dobro poskrbeli tudi v Dobrovem, kjer se lahko pohvalijo z največjo vinsko kletjo v Sloveniji, v kleti pod gradom pa lahko poskusite praktično vse briške kapljice, pa še kaj za pod zob vam bodo ponudili.

Ne spreglejte