SiolNET. Trendi Potovanja
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Posavju se pije modro

1

termometer

 | Foto:
Čas je za že tradicionalni festival modre frankinje, vina, na katerega so še posebej ponosni v Posavju.

Zakaj tja? Posavje je turistično pogosto spregledano, a ob obisku nikogar ne razočara. Ob spodnjem toku reke Save se namreč skrivajo številni neokrnjeni kotički za ljubitelje narave – ne nazadnje je tamkajšnji Kozjanski park eno najstarejših in najbolj obsežnih zavarovanih območij v Sloveniji, pohvalijo pa se lahko tudi z enim redkih ohranjenih pragozdov v Evropi. To je Krakovski gozd, poplavni hrastov gozd, ki se razteza med Sotlo, Savo in Krko. Hribolazce medtem navdušuje pogorje Bohor s svojimi številnimi slapovi in slapiči.

Še vedno precej neznana sta tudi posavska kulinarika in vinarstvo, a zagotovo ne bo več dolgo tako, saj je nekaj tamkajšnjih gostiln vse bolj prepoznavnih in hvaljenih, prav tako pa se za vse boljšo kakovost svojega pridelka trudijo tudi posavski vinarji.

Zakaj zdaj? Tako gostince kot vinarje boste lahko ta konec tedna pobliže spoznali. V soboto namreč v Sevnici prirejajo tradicionalni Festival modre frankinje, sorte in vina, ki se vse bolj otresa slovesa navadnega namiznega vina. Pri tem ji zagotovo pomagajo njene pozitivne, celo zdravilne lastnosti – ima namreč veliko vsebnost antioksidantov, še posebej resveratrola, ki znižuje splošno stopnjo holesterola in zvišuje blagodejno visoko lipoproteinsko gostoto (HDL), ki varuje srce, istočasno pa tudi preprečuje rakava obolenja.

Posavci, ki so festivalu nadeli slogan Pijem modro, so prepričani, da je prihodnost modre frankinje svetla, še posebej zato, ker jo lahko skupaj z lokalno pridelano hrano povežejo v prave gastronomske vrhunce. To se bodo potrudili narediti tudi v Sevnici, kjer se bodo ob vinarjih s svojimi mojstrovinami predstavili tudi gostinci, ki bodo pokazali, h kakšnim jedem se modra frankinja najbolj prileže, spoznali pa boste lahko tudi najboljše kombinacije vina in čokolade. Podrobnejši program najdete tukaj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin