SiolNET. Trendi Potovanja
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tin Vodopivec: Kadar spimo v hotelu, želimo pri zajtrku pojesti vseeeee

4

termometer

Eno najbolj vročih imen slovenske stand up komedije in idejni oče festivala Panč, ki te dni na Ljubljanskem gradu skrbi za rekreacijo trebušnih mišic, se veseli nastopov v Franciji in Skandinaviji.

Kateri narod ima po vašem mnenju najžlahtnejši smisel za humor?

Haha, tricky vprašanje. To je tako, kot bi rekli, kateri narod ima najboljše kitariste. Mislim, da imamo Slovenci prav tako zelo žlahten humor, le da potrebujemo še malce vaje, izkušenj in kilometrine, ki jih recimo v ZDA in Veliki Britaniji, glede na večdesetletno tradicijo žanra, že imajo.

Katero mesto bi proglasili za meko stand up komedije?

Meka je zagotovo London, saj ima največ klubov in prostorov, kjer je moč nastopati. Po nekaterih podatkih jih je celo 50, medtem ko naj bi v Londonu delovalo okrog 6000 komikov. Konkurenca je torej kar velika. Poleg Londona sta tukaj še New York in Los Angeles, pa kanadski Montreal.

Ste si med nastopom v londonskem klubu Comedy Store, generalštabu angleške stand up komedije, privoščili pošteno merico angleškega humorja ali ste ostali zvesti slovenskim šalam?

Za Anglijo imam malce prilagojen material, ki pa še vedno temelji na šalah, ki jih uporabljam tudi v Sloveniji in na nastopih po celotni bivši Jugi. Glede na njihovo nepoznavanje Slovenije in regije pa moram nekatere šale povsem razstaviti in jih nato na novo sestaviti – njim po meri. Zato je treba včasih kakšno stvar malce bolj razložiti.

Vse do 24. avgusta bo meka stand up komedije Ljubljana. Tudi na letošnjem festivalu Panč se je mogoče nasmejati mednarodni zasedbi komikov. Katere teme so univerzalne v stand up komediji?

Vsi ljudje smo krvavi pod kožo in se radi smejimo podobnim rečem. Vse, kar vedo ljudje po vsem svetu, je univerzalna tema za komedijo, od odnosov moški-ženske in uporabe stranišča do težav s šefom, težav z otroki, nakupovanja, oglasov, svetovne politike …

Katero tuje poslušalstvo bi vam bilo v izziv nakrohotati do solz?

Zelo se veselim nastopov v Franciji, kjer se nameravam preizkusiti tudi v nastopanju v francoščini. V začetku leta sem že nastopal v Parizu, vendar v angleščini za tujce, ki tam živijo, zdaj pa je dozorel trenutek za debi tudi v francoščini. Nekaj podobnega sanjam tudi za nemški trg, sicer pa se nadejam predvsem uspešnih nastopov v Skandinaviji, kjer imajo zelo radi stand up komedijo in tudi tuje goste, njihova miselnost je podobna naši, pa tudi angleško vsi govorijo odlično. Seveda bo vedno obstajala želja po nastopih tudi v ZDA, kjer se ti lahko, če je v občinstvu prava oseba, obrne svet na glavo v enem večeru.

Katera je vaša najslajša šala na račun stereotipnih turistov oziroma popotnikov?

Smešno mi je, ko ljudje, kadar spimo v hotelu, želimo pri zajtrku pojesti vseeeee, kar je na voljo. Kruh, jogurt, salama, kava, sok, sadje, paprika, marmelada, kosmiči … Potem postaneš znova zaspan in greš lahko samo še spat. Saj vem, moramo pojesti – če je pa zastonj.

Nemogoče je mogoče – za katero svojo popotno dogodivščino bi lahko to rekli?

Ko sem se sam odpravil v ZDA na štirimesečno avanturo in jo odnesel brez ene praske ali neljubega dogodka. Pa je bil vmes kak trenutek, ko nisem točno vedel, kako se bo kaj izšlo, a vendar je bil ves trip čista perfekcija.

Popotniška anekdota, ob kateri se še danes od srca nasmejite?

Ko sem prvič nastopal na Hrvaškem, sem prespal pri enem od hrvaških komikov in zjutraj se zbudi njegova štiriletna hčerka, me vidi, da spim na kavču, in reče: "Tata, netko spava." On pa: "Da, to ti je Slovenac!" Kar je zvenelo kot: "To so ta bitja, o katerih sem ti govoril!" Haha.

Brez trojice katerih neobičajnih stvari nikoli ne zapustite Slovenije?

Vem, da se nenavadno sliši, vendar države nikoli ne zapustim brez oblek. To se mi zdi še kar pomembno. Pa brez zobne krtačke in miške za računalnik.

Najdaljša minuta na potovanju?

Ko sem odhajal iz ZDA, so na letalu iz New Yorka prodali več letalskih vozovnic, kot je bilo sedežev. In ko sem stal v vrsti za check-in so nam preostalim javili – ni več sedežev na letalu. Kako? Pa saj imam vozovnico?! V tistem trenutku mi je kar malo padla megla na oči in se mi je zdelo, da se vse premika v počasnem posnetku. Tisto noč sem vedril na letališču, saj je bil naslednji let šele sedem ur pozneje. Sem pa dobil denarno odpravnino, tako da se je izplačalo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin