Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 4. 2014,
14.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

izlet konec tedna

Četrtek, 24. 4. 2014, 14.00

6 let, 7 mesecev

Prestolnice, ki jih lahko obiščemo z avtom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za tiste, ki ne načrtujete vnaprej, so bližnja evropska mesta, do katerih se lahko pripeljemo z avtom, odlična rešitev za počitnice v zadnjem trenutku.

Obiski bližnjih evropskih mest ne zahtevajo veliko načrtovanja, saj boste prenočišče iskali zgolj za dan ali dva, medtem ko boste za prevoz poskrbeli sami. Pred odhodom se je priporočljivo pozanimati o možnostih za parkiranje, vse drugo pa se lahko odločite sproti.

Zagreb

Hrvaška prestolnica je Sloveniji najbližja evropska prestolnica, kjer se vam zaradi bližine morda res ne splača prespati, lahko pa je to vaša kulturna postojanka, preden se odpravite na hrvaško obalo. Trenutno najbolj vroča muzejska pridobitev je Muzej razpadlih zvez, ki smo ga pred kratkim obiskali tudi mi

Dunaj

Slabe štiri ure vožnje vas pripeljejo do avstrijske prestolnice, kjer ne samo da si boste lahko ogledali njihove kulturne znamenitosti, kot sta grad Schönbrun ali ordinacija Sigmunda Freuda, temveč tudi razstave in koncerte svetovno znanih umetnikov. Izgovorov za obisk Dunaja tako nikoli ne zmanjka, naj bo to razstava v muzejski četrti ali koncert v kateri od dunajskih koncertnih dvoran, lahko pa se odločite za bolj nenavadne lokacije, kot sta Stolp norcev ali pa muzej zločinov.

Budimpešta

Podobno dolgo se boste vozili do Budimpešte, ki je cenovno med najbolj ugodnimi evropskimi prestolnicami. Po Guardianovih izračunih ima Budimpešta najcenejša prenočišča in takoj za Istanbulom tudi najcenejši javni prevoz. Tam si lahko poleg ogleda številnih znamenitih stavb, kot so parlament, kraljeva palača, v kateri so danes muzej, galerija in knjižnica, ter operna hiša, privoščite tudi oddih v mestnih termah Gellert, ki so najbolj znane terme v Evropi. Celodnevno kopanje vas bo stalo okoli 16 evrov.

Bratislava

Dobre štiri ure vožnje je oddaljena tudi Bratislava, prestolnica Slovaške, ki poleg znamenitih stavb ponuja tudi nekaj socialističnih specialitet, kot je stolp za opazovanje neznanih letečih predmetov. Tega so postavili na sredino Novega mosta, številni turisti pa se ne morejo načuditi, kako grd je. A ko so enkrat 95 metrov visoko, je razgled izjemen. Ni čudno, da je bil stolp v času komunizma zaprt, da ljudje ne bi gledali sosednje, kapitalistične Avstrije.

Beograd

Pet ur in pol vožnje vas pripelje do mesta, kjer se združita Sava in Donava. Beograd bo navdušil predvsem ponočnjake, saj gre za eno najbolj živahnih mest v Evropi, poleg ulice Knez Mihajlova pa Beograd ponuja precej zanimivosti tudi za jugonostalgike, ki bodo zagotovo želeli obiskati Hišo cvetja in muzej zgodovine Jugoslavije. Poznavalci lokalne zgodovine verjetno ne bodo spregledali niti lokala Beograjski fantom, ki je ime dobil po neznanem vozniku belega avtomobila, ki je leta 1979 divjal po beograjskih ulicah.

Sarajevo

Šest ur in pol vožnje vas pripelje do prestolnice Bosne in Hercegovine, še ene izmed cenovno ugodnih prestolnic, sploh če jo obiščete pred poletnim sarajevskim filmskim festivalom, ki postaja vedno bolj priljubljeno zbirališče za filmske navdušence. Srce starega Sarajeva je znamenita Baščaršija, ob obletnici začetka prve svetovne vojne pa si boste zagotovo želeli ogledati Latinski most, ki je nekoč nosil ime po Gavrilu Principu, atentatorju na prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Prav na tem mostu se je namreč zgodil atentat, ki velja za povod za prvo svetovno vojno.

Ne spreglejte