Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 7. 2015,
14.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

šotor kampiranje avtokamp

Sreda, 22. 7. 2015, 14.57

8 let

Pazite, kje kampirate: za šotor v naravi 80 evrov globe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Gorenjski policisti so julija oglobili kar nekaj kampistov, ki so na območju Gorenjske svoje šotore postavili na območjih, kjer to ni dovoljeno.

Kampiranje v naravi, torej zunaj urejenih kampov, v Sloveniji ni dovoljeno, a se takšni primeri vseeno pojavljajo. Gorenjska policija je tako samo ta mesec obravnavala dve večji skupini kršiteljev.

Šotor lahko postavite na zasebnem prostoru ob soglasju lastnika Prekrškarji so sicer takoj upoštevali navodila policistov in kraj zapustili. Za prekršek je predvidenih 83,46 evra globe, kaznujejo pa vas lahko tudi občinski redarji. Kampiranje v Sloveniji je mogoče le na krajih, kjer je to dovoljeno, torej v avtokampih oziroma na zasebnem prostoru, a v soglasju z lastnikom.

Malenkost bolje se godi avtodomarjem. Kot nam je pojasnil predsednik združenja avtodomarjev Caravaning Club Slovenija Marjan Krempelj, se ustavljajo na mestih, kjer je to dovoljeno. "Mi ne šotorimo, le ustavimo vozilo. Moram pa reči, da v Sloveniji prostorov, kjer lahko avtodomarji ustavijo, ni veliko. Gre za avtocestna parkirišča in za avtodome urejena postajališča, ki so bolj ali manj primerna," pojasni Krempelj.

Na Hrvaškem stroga pravila tudi za avtodomarje Podobno kot v Sloveniji je kampiranje v naravnem okolju prepovedano tudi v nam sosednjih državah, medtem ko so pravila za avtodomarje najstrožja na Hrvaškem. "Avtodom lahko parkirate samo v avtokampih in na dveh ali treh avtocestnih postajališčih. Težava je tudi v mestih, kjer je mogoče parkirati le na točno označenih mestih," dodaja Krempelj.

Do avtodomarjev je sicer najbolj prijazna Italija, kjer je ogromno postajališč in avtokampov, večina je celo brezplačna, zelo razvejano infrastrukturo, prijazno do avtodomarjev, pa imata tudi Avstrija in Madžarka, dodaja Kremelj.

Ne spreglejte