Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 2. 2013,
13.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ljubljanski grad ples

Četrtek, 14. 2. 2013, 13.45

6 let, 7 mesecev

Na ples na Ljubljanski grad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na Ljubljanskem gradu se vsako tretjo soboto v mesecu zgodi plesni večer. Tako bo ta konec tedna utripal v plesnih ritmih, sicer pa grajske vsebine vabijo tudi druge dni.

Zakaj tja? Grajski grič, osamelec sredi Ljubljanske kotline, je ena najbolj priljubljenih in najbolj obiskanih razglednih točk v našem glavnem mestu. Nič čudnega, saj ima idealno lokacijo sredi mesta, zaradi česar si lahko z njega ogledujemo čudovito 360-stopinjsko panoramo Ljubljane in okolice. To so naši predniki odkrili že zelo zgodaj, arheološki ostanki namreč dokazujejo, da je bil grajski grič naseljen že v bronasti dobi, grad pa se prvič omenja v dokumentih z začetka 12. stoletja.

Danes je Ljubljanski grad ena najbolj priljubljenih turističnih točk v prestolnici. Obiskovalcem je na voljo več stalnih in začasnih razstav, večina se rada povzpne na razgledni stolp, od koder je razgled res fenomenalen, v toplih mesecih pa grajsko dvorišče zasedejo sonca željni gosti gostinskih lokalov.

Zakaj zdaj? Od letos v grajski Stanovski dvorani vsako tretjo soboto v mesecu prirejajo tematske plesne večere. To soboto bo seveda zaznamovalo valentinovo – čeprav je že mimo, ni razloga, da se ne bi prepustili strasti latinskoameriških plesov, eleganci standardnih plesov in številnim drugim plesnim ritmom, ki se bodo razlegali po grajskih prostorih. Ples se začne ob 20. uri, vstopnico, ki stane 9 evrov, pa lahko kupite kar na Gradu vse do 23. ure.

Kaj pa preostale vsebine? Pred dobrim letom je zaživel Virtualni grad, dvanajstminutna projekcija zgodovine Ljubljanskega gradu, ki obiskovalcem predstavi zgodovino Ljubljanskega gradu, njegov arhitekturni razvoj in arheološka spoznanja vse od prazgodovine do sedanjosti. Na Gradu je tudi več stalnih razstav in postavitev, ki si jih lahko ogledate ne le ta konec tedna, ampak kadarkoli imate čas. Pregled slovenske zgodovine je razstava v šestih sklopih, ki zajemajo celotno slovensko zgodovino od najstarejših sledov človekove prisotnosti na slovenskem ozemlju izpred približno 200.000 let vse do najnovejših dogodkov, ki so zaznamovali naš čas po osamosvojitvi Slovenije leta 1991. Druga stalna razstava, ki je na ogled na zgornji postaji vzpenjače, predstavlja kamnine Posavskih gub, kamor spada tudi Grajski hrib v Ljubljani, ki so nastale pred več kot 300 milijoni let na prostoru rečne delte, v topli tropski klimi blizu ekvatorja. Stalna postavitev v prenovljenih prostorih nekdanje kaznilnice predstavlja vlogo Ljubljanskega gradu v začetku 19. in 20. stoletja, ko je bil v njem deželni zapor. Na ogled so samice, zgrajene v času med letoma 1868 in 1895, z originalnimi predmeti iz tistega časa in predstavitvijo življenja kaznjencev. Ne nazadnje pa je tukaj tudi razgledni stolp, ki ponuja najlepši razgled na Ljubljano in njeno okolico.

Za vstopnino na Grad, v katero je vključen obisk Virtualnega gradu, razglednega stolpa, stalne razstave Slovenska zgodovina in vseh začasnih razstav, bodo odrasli odšteli 6 evrov (s povratno vozovnico za vzpenjačo 8 evrov), otroci, študenti, upokojenci in skupine nad 15 oseb bodo plačali 3 evre na osebo (s povratno vozovnico za vzpenjačo 5 evrov), družinska vstopnica za dva odrasla in do tri predšolske otroke pa stane 15 evrov (s povratno vozovnico za vzpenjačo 21 evrov). Seveda pa se lahko po velikem delu grajskih prostorov in okolici sprehodite brezplačno.

Jedača in pijača? Že dodobra uveljavljeni gostilni Na gradu se je pred kratkim pridružila še restavracija Strelec, torej boste težko ostali lačni. Za slaščice ter osvežilne in tople napitke pa poskrbijo v Grajski kavarni.

Kulinarične navdušence pa bo verjetno najbolj zanimalo grajsko dogajanje ta ponedeljek. V gostilni Na gradu bo namreč že tretji večer iz niza Umetnosti revne kuhinje, na katerem bosta Ana Roš iz Hiše Franko in Marko Pavčnik iz restavracije Pavus iz skromnih sestavin čarala vrhunske jedi.

Ne spreglejte