Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 7. 2013,
11.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

izlet Borovnica ameriške borovnice

Sreda, 17. 7. 2013, 11.58

6 let, 7 mesecev

Na borovnice v Borovnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čeprav ime kraja na južnem robu Ljubljanskega barja ni neposredno povezano z borovnicami, so domačini to jagodičevje vzeli za svoje in mu vsako leto priredijo velik praznik.

Zakaj tja? Borovnica v svoji okolici skriva številne zanimive kotičke in je zato odlično izletniško izhodišče. Sam kraj je znan predvsem po ostankih železniškega viadukta, nekoč največjega v Evropi, ki so ga skoraj povsem porušili med drugo svetovno vojno. Tudi zdaj ima kraj dobro železniško povezavo z Ljubljano in prav tam železnica, ki pripelje čez Barje, ostro zavije proti Vrhniki in nadaljuje pot proti Obali.

Zakaj zdaj? Čeprav Borovnica imena ni dobila po borovnicah, se zdaj v njeni bližini na Ljubljanskem barju raztezajo največji nasadi ameriških borovnic v Sloveniji, tem temnomodrim sadežem v čast pa vsako leto julija, na vrhuncu njihove sezone, priredijo Dan borovnic. Tudi ta konec tedna, ko bo veselo od petka do sobote.

Kaj se bo dogajalo? Že v petek odpirajo razstavo čipk domačih klekljaric, najpomembnejši dan pa bo sobota, ko prirejajo sejem z borovnicami, ekološko pridelano hrano in izdelki domače obrti, manjkal pa ne bo niti obvezni gasilski srečelov. Oba dneva bo borovnice, Borovničanke, Borovničane in druge obiskovalce zabavala glasbena spremljava. V petek bo koncertiral Jasmin Stavros, v soboto pa bo zabavno-glasbeni program trajal vse od zgodnjega popoldneva, ko bo oder zasedla Jasna Kuljaj z ansamblom Livada, do pozne noči, v katero bo obiskovalce popeljal ansambel Erazem.

Podrobnejši program prireditve najdete tukaj.

Kako tja? Glede na to, da je Borovnica od Ljubljane oddaljena le kakšnih 20 minut vožnje z vlakom, je to dobra izbira prevoza, sploh če se nameravate poveseliti v družbi alkoholnih hlapov. Če se boste pripeljali z avtomobilom, ga boste lahko parkirali na enem od štirih večjih brezplačnih parkirišč blizu prireditvenega prostora.

Kaj pa okolica? Kot omenjeno, je Borovnica odlično izhodišče za krajše izlete, recimo za ogled bližnjega samostana Bistra, ki gosti Tehniški muzej Slovenije. Ob vročih dneh je prijetno v Peklu, soteski Borovniščice, ki tam tvori več slapov – a pozor, tja se odpravite primerno obuti. Za sprehajalce in manj zahtevne kolesarje se po Ljubljanskem barju prepleta nešteto poti, tisti, ki radi hodite navkreber, pa se odpravite na priljubljeno pohodniško pot do Rakitne.

Ne spreglejte