Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
13.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 13.12

7 let, 12 mesecev

Poročne priče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
1.) Za sklenitev zakonske zveze je potrebna navzočnost obeh bodočih zakoncev, dveh prič, načelnika upravne enote ali od njega pooblaščene osebe in matičarja.

2.) Priča pri sklepanju zakonske zveze je lahko vsaka oseba, ki ima poslovne sposobnosti. Tako pravi 29. člen zakona o Zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Torej, brez prič ni poroke. Vsaj ne za zdaj, ker v bodoče, če bo sprejet nov Družinski zakonik, bo poroko moč skleniti tudi brez prisotnosti prič! In koga izbrati za to pomembno nalogo? Težko vprašanje? Verjetno ne, ker je izbor kandidatov velik, to so lahko vaši ožji družinski člani (oče, mati, sestra, brat) ali pa sestrične, bratranci, strici in tete itd. In seveda prijatelji. Tudi poslovni partnerji. Skratka, kdorkoli. Pomembno je in ponavadi je tudi tako, da so to ljudje, ki jih imate radi in za katere želite, da vam stojijo ob strani ob tem za vas tako pomembnem in lepem življenjskem dogodku. Odločite se po svojem srcu in izbira poročne priče bo prav gotovo pravilna. Vloga in pomen priče ni kar tako, pravzaprav je "čast" biti priča.

Lastnosti dobre priče

Oseba, ki je izbrana, je oseba, ki ima pomembno mesto v življenju bodoče neveste ali pa ženina. In ko določite svojo pričo, s tem izberete svojo desno roko, ki vam bo pomagala pri organizaciji poroke vse do njenega velikega finala, poročnega dne, kar lahko traja tudi več mesecev. Priporočljivo je, da je ta izbrana oseba odlično razpoložena in dobra svetovalka v kriznih obdobjih predporočnih priprav, še posebej na dan same poroke, recimo če koga zagrabi panika ali pa dvom v pravilnost odločitve. Zato je zaželeno, da ima priča v sebi dar prepričevanja ali pa da se v njej skriva dober psiholog, ki bo sposoben pomiriti še tako napeto, stresno ali pa nepredvidljivo situacijo.

Namig za poročno pričo: dober poznavalec človeških duš, dober organizator (priče ponavadi organizirajo poslovilni žur od samskega stanu) in človek z mirnimi živci. Predvsem pa je to oseba, od katere pričakujete v vsakem trenutku dober nasvet in pomoč, ki vas ima neizmerno rada in se bo trudila z vsem srcem, da bo za vas ta dan resnično nepozaben in popoln.

Naloge poročne funkcije

Kaj se od priče pričakuje v času priprav na poroko in na dan poroke, je odvisno tudi od pogovora in dogovora med nevesto, ženinom in pričami. Marsikdaj je izbrana poročna priča v precepu in ne ve natančno, kaj se od nje pričakuje, tudi finančno. Zato je najbolje, da se o tem odkrito pogovorite, določite naloge oziroma obveznosti prič (predvsem denarne, delitev stroškov na dan poroke, ...)in razložite svoja pričakovanja. Tako se boste izognili tudi morebitnim nesporazumom.

In če se ne morete odločiti za poročno pričo med sestro in najboljšo prijateljico, lahko izberete obe in še eno, saj zakon ne določa števila poročnih prič (prisotnost prič nima nobenega vpliva na postopek, zato število tudi ni pomembno). Tega dejstva je bila zelo vesela moja sestrična, ki si je za svoje priče izbrala dve dobri prijateljici in sestrično. Prijateljici sta bili priči pri cerkvenem obredu, sestrična pa pri civilnem. In problem je bil rešen. Poroka pa nepozabna (tudi za priče).

Ne spreglejte