Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
17. 5. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

2

Natisni članek

Lady Gaga ZDA splav

Petek, 17. 5. 2019, 4.00

4 leta, 11 mesecev

Zvezdnice proti zakonu v Alabami, ki prepoveduje splav

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

2

Lady Gaga | Lady Gaga je ob ukrepu Alabame na Twitterju izrazila svoje ogorčenje | Foto Reuters

Lady Gaga je ob ukrepu Alabame na Twitterju izrazila svoje ogorčenje

Foto: Reuters

Lady Gaga se je pridružila slavnim osebnostim, ki močno nasprotujejo novemu strogemu zakonu, sprejetemu v ameriški zvezni državi Alabama, ki ženskam skoraj popolnoma prepoveduje splav. Pevka je izrazila svoje ogorčenje.

Senat ameriške zvezne države Alabama je v torek z veliko večino potrdil predlog zakona o skoraj popolni prepovedi splava. Splav je mogoč le v primeru ogroženosti življenja nosečnice ali zarodka, ne pa niti v primeru posilstva ali incesta. Zdravnikom, ki bi ženskam pomagali pri prekinitvi nosečnosti, grozi 99 let zapora.

Predlog, ki ženskam odvzema pravico do samoodločanja o svojem telesu, je potrdil tudi predstavniški dom državnega kongresa. Ne dvomijo pa, da predloga ne bo podpisala tudi republikanska guvernerka Kay Ivey.

Le tri klinike, na katerih opravljajo splav

Celotna zvezna država Alabama ima le tri klinike, kjer ženske lahko opravijo splav. Ukrep Alabame prihaja po tem, ko je Georgia pretekli teden postala šesta zvezna država ZDA z zakonom o "bitju srca", ki prepoveduje splav v trenutku, ko se pri zarodku zazna srčni utrip. Noben zakon sicer še ni v veljavi, ker je v presoji na sodiščih.

Zakon Alabame je tako del kampanje nasprotnikov pravice do splava v ZDA, ki jih v zadnjem času sprejemajo ameriške zvezne države z republikansko večino. Tako imenovane "pro-life" skupine in organizacije merijo na spremembo odločitve vrhovnega sodišča iz leta 1973 v primeru Roe proti Wade, s katero so Američanke leta 1973 dobile pravico do splava.

Neustavni zakon

Zakon Alabame proti splavu odmeva v javnosti. Ameriška nacionalna organizacija za ženske je prepoved pravice do splava označila za neustavno. Z jasnim nasprotovanjem prepovedi pa so se odzvale tudi javne osebnosti.

Lady Gaga je izrazila ogorčenje

Lady Gaga je ob ukrepu Alabame na Twitterju izrazila svoje ogorčenje. Še toliko bolj grozljivo je, da zakon izključuje posilstvo in incest, je mogoče povzeti njene besede. "Torej obstaja višja kazen za zdravnike, ki opravljajo te operacije, kot za večino posiljevalcev?" je pevka še kritično nagovorila zagroženih 99 let zapora zdravnikom za prekinitev nosečnosti. "To je travestija in molim za vse ženske in mlada dekleta, ki bodo trpela zaradi tega sistema."

Zapis Lady Gaga je na Twitterju všečkalo 54 tisoč ljudi, delilo ga je 16 tisoč uporabnikov, komentiralo pa dva tisoč oseb.

Igralka Milla Jovovich se je na Instagramu odzvala na zakon proti prepovedi splava v Alabami. | Foto: Reuters Igralka Milla Jovovich se je na Instagramu odzvala na zakon proti prepovedi splava v Alabami. Foto: Reuters

Milla Jovovich o svojem splavu

Na alabamski zakon se je na Instagramu odzvala tudi Milla Jovovich. "Splav je za ženske dovolj težek že na čustveni ravni, ne da bi morale iti še skozi potencialno nevarne in nehigienske razmere. Sama sem imela nujni splav pred dvema letoma (…) . To je bila ena najbolj groznih izkušenj, ki sem jih preživela. Še vedno imam nočne more. Bila sem sama in nemočna. Ko pomislim na dejstvo, da se bodo ženske morda soočale s splavom še v slabših razmerah, se mi obrača želodec," je zapisala igralka na družben omrežju.

Milla Jovovich je razkrila, kako se je po splavu soočala s svojo globoko žalostjo. "Splav je nočna mora. Nobena ženska noče iti skozi to. Vendar se moramo boriti za ohranitev naših pravic, da nam bo splav zagotovljen na varen način, če ga potrebujemo," je tudi zapisala. Dodala je še, da nikoli ni želela govoriti o tej izkušnji, a da zdaj, ko je toliko na kocki, ne more ostati tiho.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I don’t like to get political and I try to only do it if a really have to and this is one of those times. If someone doesn’t want to continue reading, you have been warned. Our rights as women to obtain safe abortions by experienced doctors are again at stake. Last Tuesday, Georgia Governor Brian Kemp signed a draconian bill into law that outlaws all abortions after six weeks — before most women even realize they’re pregnant — including in cases of RAPE OR INCEST. This makes Georgia the sixth state to pass such a restrictive six-week abortion ban, joining Ohio, Mississippi, Kentucky, Iowa, and North Dakota. These laws haven’t been passed yet, but lawmakers in these states are trying. Abortion is hard enough for women on an emotional level without having to go through it in potentially unsafe and unsanitary conditions. I myself went through an emergency abortion 2 years ago. I was 4 1/2 months pregnant and shooting on location in Eastern Europe. I went into pre term labor and told that I had to be awake for the whole procedure. It was one of the most horrific experiences I have ever gone through. I still have nightmares about it. I was alone and helpless. When I think about the fact that women might have to face abortions in even worse conditions than I did because of new laws, my stomach turns. I spiraled into one of the worst depressions of my life and had to work extremely hard to find my way out. I took time off of my career. I isolated myself for months and had to keep a strong face for my two amazing kids. I started gardening, eating healthier and going to the gym everyday because I didn’t want to jump into taking anti depressants unless I had tried every other alternative. Thank God I was able to find my way out of that personal hell without turning to medication, but the memory of what I went through and what I lost will be with me till the day I die. Abortion is a nightmare at its best. No woman wants to go through that. But we have to fight to make sure our rights are preserved to obtain a safe one if we need to. I never wanted to speak about this experience. But I cannot remain silent when so much is at stake. #prochoice #prochoicegeneration

A post shared by Milla Jovovich (@millajovovich) on

Preberite še:

Splav na Irskem
Novice Alabama potrdila oster zakon proti splavu
Referendum splav irska
Novice Irci na referendumu podprli odpravo prepovedi splava
Nosečnica
Novice Odločila se je za splav: "Ko sem izvedela, da sem noseča, nisem bila srečna" #video
Ne spreglejte