Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 2. 2015,
13.44

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

valentinovo raziskava Slovenci darila

Petek, 13. 2. 2015, 13.44

4 leta, 4 mesece

Valentinova statistika: v Sloveniji gre ljubezen skozi želodec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V raziskavi, ki jo je za Planet Siol.net opravil Episcenter, smo Slovence spraševali o valentinovem. Praznik zaljubljencev, kot mu pravimo, praznujemo 14. februarja, ko goduje sveti Valentin.

Ima Valentin ključ do korenin … Legenda o svetem Valentinu je poganskega izvora. Velja za znanilca pomladi, saj naj bi po njegovem godu ob blagem vremenu lahko začeli delo na vrtu in polju.

Za zavetnika zaljubljencev pa je obveljal, ker je menda tudi sam dekletu, v katerega je bil zagledan, pisal ljubezenske stihe. Nekateri pravijo, da se za valentinovo snubijo ptički. Prav tisti, ki se nato na gregorjevo, 12. marca, ženijo.

… ali do naših denarnic? Danes valentinovo povezujemo s pozornostmi, ki jih ob tem dnevu poklanjamo ljubim osebam. Običaj obdarovanja se je prijel v Združenih državah Amerike, kjer so ta dan dodobra izkoristili predvsem trgovci z različnimi darilci. Ob koncu osemdesetih in v začetku devetdesetih se je praznovanje valentinovega preselilo tudi k nam.

Episcentrova raziskava: Večina valentinovega ne praznuje Po Episcentrovi raziskavi sodeč, več kot polovica vprašanih valentinovega ne praznuje. Vsako leto ta dan praznuje 19 odstotkov sodelujočih, občasno pa se nanj spomni 15 odstotkov.

Vprašani, ki valentinovega ne praznujejo, so za to našteli različne razloge. Največ jih meni, da je to le običajen dan v letu, ali pa menijo, da gre za tuj praznik, ki ga pri nas ni v navadi praznovati.

Lep praznik, ki oznanja ljubezen Tisti, ki se praznika veselijo in ga tudi praznujejo, to po večini počno zaradi pozornosti. Nekaj jih meni, da gre preprosto za lep praznik, spet drugim je všeč, ker oznanja ljubezen. Pet odstotkov tistih, ki valentinovo praznujejo, to počne iz navade.

Sodelujoče smo spraševali tudi, kaj običajno poklonijo na ta dan. Med najbolj pogostimi darilci so sladke dobrote in cvetje. Slovenci radi tudi dobro jemo, zato za valentinovo povabimo na kosilo ali večerjo.

Med drugimi pozornostmi so še kozmetika oziroma parfum, nakit ali kakšen izlet, trije odstotki pa izbirajo nematerialno pozornost – poljub, objem ali lepo misel.

Valentinovo v čokoladnicah prodajno najuspešnejši dan Da se Slovenci za valentinovo najraje sladkamo in poklanjamo sladka darilca, potrjujejo tudi v čokoladnici in slaščičarni Dobnik. "Če štejemo posamezne dni v letu, je valentinovo zagotovo prodajno najuspešnejši dan," nam je povedal David Dobnik. Sledijo mu božični prazniki.

Na dan zaljubljencev je največ povpraševanja po posebnih bombonjerah, ki jih pripravijo za to priložnost. "Vse je v znamenju srčkov in rdeče barve, temu primerni sta tudi embalaža in oblika čokolad, okusi pa ostajajo raznovrstni."

Najbolj priljubljene čokolade v obliki srčka Da so valetninova sladka darilca priljubljena izbira kupcev, potrjuje tudi Andraž Gavez iz spletne trgovine Mojačokolada.si. "Lani smo imeli pravzaprav več naročil za valentinovo kot za božič, ki je za nas najpomembnejši dan v letu," pojasnjuje.

Ob božiču in valentinovem največ naročil sprejmejo še okoli dneva žena, medtem ko se v poletni vročini čokolade ne prodajajo preveč dobro.

Okoli praznika zaljubljencev so najbolj priljubljeni čokoladni srčki, hit spletne trgovine pa sta tudi personalizirana čokolada, ki jo lahko vsak kupec sestavi po svojih željah s poljubnim napisom, ter bombonjera, ki si jo lahko sestavimo iz različnih pralinejev.

Prisegamo na rdeče vrtnice in pomladno cvetje Tudi brez cvetja na ta dan ne gre. Kot pravijo v Cvetličarstvu Eli, se Slovenci ob valentinovem odločamo za večno klasiko – rdeče vrtnice. "Priljubljeni so tudi okrogli šopki, pomladno cvetje in manjše cvetoče lončnice."

Če le utegnejo, nekaj aranžmajev in šopkov, primernih za valentinovo, pripravijo vnaprej ali pa se s strankami pogovorijo o posebnih željah. Pri tem imajo kupci največkrat v mislih priljubljene barve in vrste cvetja svojih obdarovancev.

Valentinove večerje v prestižni restavraciji že razprodane Svoje partnerje pa na ta dan radi razvajamo tudi s kosilom ali večerjo, kaže anketa. Te priložnosti se razveselijo tudi gostinci, ki opažajo več rezervacij.

V restavraciji Cubo imajo tako vse mize za valentinovo že zasedene in rezervirane več dni, celo tednov vnaprej. "Pripravili smo tudi posebne valentinove menije," so nam pojasnili.

Ne spreglejte