Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 7. 2013,
9.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

prepir ločitev

Četrtek, 25. 7. 2013, 9.04

8 let

Tega ne smete nikoli izreči med prepiranjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tudi med prepiranjem je treba spoštovati nekaj pravil. Pazite predvsem na izrečene besede.

Vsak par se kdaj spre, vendar si s partnerjem ne smeta dovoliti, da bi vajine besede vodila pregreta čustva. Zavedati se morate, da imajo izrečene besede včasih nepopravljive posledice.

"Zahtevam ločitev" Seveda jo želite, ko v tistih 15 minutah razgretega izmenjavanja besed mislite, da imate vsega dovolj in da s takšnim človekom ne morete več živeti. Vendar si je treba za takšne odločitve vzeti čas in se o tem pogovoriti v miru, takrat, ko se prvi val besa poleže in ko se vrneta v normalne tirnice. Konstruktivni pogovor je vedno boljši od čustvenega žaljenja. Konci zveze, ki se zgodijo ob vročih prepirih, so ponavadi kratkotrajni, in ko se vojno stanje nekoliko pomiri, se tudi pari spet srečajo – vse do naslednjega spora. To pa ni najbolj praktično, kajne?

Tak si kot tvoj oče/tvoja mama Nihče ne želi slišati, da se spreminja v svojega starša. S takšnimi izjavami ga žalite in ga razosebite. Argumentiran prepir zahteva od vas, da mu jasno razložite, katere njegove lastnosti ali njegovo obnašanje vas najbolj moti. Bodite konkretni, hkrati pa bodite odprti tudi za njegove kritike.

Brez žalitev! Iz vas govorijo čustva, in če ga boste zmerjali, mu boste sporočali, da ga ne cenite več, čutil bo prezir in sovraštvo. Takšnih občutkov se tudi pozneje ne bo zlahka znebil. Če se ne morete umiriti, se raje umaknite, si privoščite daljši sprehod ali skodelico čaja. Z umirjenimi živci bosta lažje našla kompromis.

Ne pogrevajte preteklih zamer Med prepiranjem se pari pogosto zatečejo k preteklim zameram in dejanjem svojega partnerja. Če ste mu enkrat nekaj oprostili, potem ni pravično, da to uporabite kot orodje za maščevanje. Če se bosta ves čas vrtela okrog neke stare zamere, ne bosta mogla napredovati. Ko je težava enkrat rešena, jo zakopljita in nadaljujta svojo pot brez bremen preteklosti.

Vsega si ti kriv/-a! V partnerstvu sta vedno dva posameznika, ki pripomoreta tako k dobrim kot slabim trenutkom. Za nastale težave ni nikoli kriv samo eden, v dejanja in obnašanja vodijo reakcije in želje obeh, pa naj bo to zavedno ali nezavedno. Včasih je treba pogledati tudi vase. Vse se začne že s samo izbiro partnerja.

"Pogovori se z mano!" Nekateri posamezniki želijo težave rešiti takoj, zato silijo svojega partnerja k sodelovanju, kar pa je včasih lahko usodno, saj nekateri potrebujejo več časa, da se lahko spoprimejo s težavami. Dovolite mu, da si vzame čas, da razčleni vajin položaj. Ne silite vanj, hkrati pa mu dajte vedeti, da je pogovor neizbežen.

Ne spreglejte