Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 6. 2017,
7.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

šolska torba Mladinska knjiga PR članek

Sreda, 14. 6. 2017, 7.50

6 let, 6 mesecev

Šolska torba lahko otroku naredi škodo

Oglasno sporočilo

Če imate doma šolarja in ste kdaj potežkali njegovo šolsko torbo, ste se najbrž zgrozili. Čeprav teža šolske torbe naj ne bi presegala deset odstotkov, zanesljivo pa ne 15 odstotkov učenčeve teže, je resničnost precej drugačna. Učenci nosijo tudi sedem in več kilogramov težke torbe. V zvezi z vsebino torbe starši ne moremo prav veliko narediti, smo pa lahko vsaj pozorni pri nakupu šolske torbe.

šolske torbe mladinska knjiga | Foto:

Ker pretežka šolska torba napačne oblike in velikosti ogroža zdravje otroka, je dobro vedeti, kaj moramo upoštevati, ko izbiramo torbo, in na katere napake pri nošenju moramo biti pozorni.

1. Teža in velikost

Izberite lahko torbo primerne velikosti. Če je torba pretežka, se učenec začne nagibati naprej in zgrbi celoten zgornji del telesa. V začetnih razredih učenci načeloma veliko potrebščin puščajo v šoli. Smiselno je, da otroku torbo pregledamo in ga opozorimo, če dnevno v šolo in domov prenaša potrebščine, ki mu jih ne bi bilo treba. Torba tudi naj ne bi bila širša od otrokovega telesa.

2. Hrbtišče

Hrbtišče torbe naj bo čvrsto in prilagojeno anatomiji hrbtenice. Če se le da, naj bo oblazinjeno in zračno, da je nošnja prijetnejša in da se učenec ne poti v hrbet. Anatomsko oblikovane torbe so zlasti pomembne v prvem triletju, priporočene pa tudi pozneje.

šolske torbe mladinska knjiga | Foto:

3. Naramnice

Naramnice naj bodo široke, po možnosti oblazinjene, saj je s tem teža bolje razporejena in učenec ne čuti neugodja. Zelo pomembno je, da so naramnice nastavljive (v različnih letnih časih otrok nosi različno debela oblačila). Naramnice vedno namestimo med vratnim predelom in ramenskim sklepom. Zategnjene so pravilno, če je približno 70 odstotkov celotne teže na bokih in 30 odstotkov na ramenih. Težišče torbe mora biti čim bližje težišču telesa, da se torba lepo prilega hrbtenici in otroka ne moti pri gibanju. Spodnji rob torbe naj bo v višini pasu (nekateri modeli imajo možnost nastavitve naramnic tudi pri zatilju, kar je še posebej dobrodošlo pri manjših in mlajših otrocih, saj lahko nastavimo tudi višino torbe).

4. Več predalov oziroma prekatov

Najpomembnejši je predal ob hrbtu, kjer je prostor za težje potrebščine (delovni zvezki, veliki zvezki …). Tega zapolnimo najprej, da je teža čim bliže hrbtu in da potrebščine ne poskakujejo po torbi in ne kvarijo drže. Nekatere torbe imajo pomično steno in elastiko za pritegovanje teže k hrbtu. Če ima torba več predalov, šolar lažje najde iskane potrebščine. Stranski žepi naj ne bodo preveliki, predvsem pa naj bodo v njih lažje stvari, da torba ohrani ravnotežje.

šolske torbe mladinska knjiga | Foto:

5. Odsevniki

Odsevniki poskrbijo, da je učenec v prometu varnejši tudi v slabih vremenskih razmerah (dež, megla …) in pri slabši vidljivosti. To je še posebej pomembno, če je torba temnejša.

6. Vodoodpornost

Če je torba iz vodoodpornega materiala, se delovni zvezki, zvezki in druge potrebščine ne zmočijo kljub močnemu nalivu, kar je še posebej pomembno pri mlajših učencih, ki z dežniki velikokrat opletajo na vse strani.

Nakup šolske torbe ali nahrbtnika naj bo torej premišljena odločitev, seveda pa je pomembno, da je torba všeč tudi otroku. Še dobro, da je na trgu veliko kakovostnih torb za vse okuse. V knjigarnah Mladinske knjige in na www.emka.si vas na primer čaka izjemno pestra ponudba motivov za fante in dekleta s priljubljenimi liki iz risank in filmov, izbirate lahko med takšnimi s koleščki ali brez njih, takšnimi s pripadajočo peresnico, vrečko za copate in še marsičim.

šolske torbe mladinska knjiga | Foto:

Poleg torb  vam je v Mladinski knjigi na voljo tudi vse drugo za šolo – od A do Ž. Do 5. julija vas čaka še vrsta ugodnosti*:

  • 4-odstotni popust pri nakupu učbenikov in delovnih zvezkov,
  • 20-odstotni popust pri sklenitvi nezgodnega zavarovanja za vašega šolarja pri zavarovalnici Triglav,
  • 30-odstotni popust pri nakupu izbranih šolskih potrebščin,
  • darili: stenski koledar in urnik,
  • darilo za prvošolčke: steklenička za vodo.

*Popust velja od 1. 6. 2017 do 5. 7. 2017. Štiriodstotni popust velja za učbenike, ki jih je potrdilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport za šolsko leto 2017/18, in pripadajoče delovne zvezke, razen gradiv, pri katerih v skladu z določili Zakona o enotni ceni knjige od prvega prodajnega dneva še ni poteklo šest mesecev. 30-odstotni popust velja za posebej označene šolske potrebščine. Kupon za ekskluzivni 20-odstotni popust pri spletni sklenitvi Nezgodnega zavarovanja otrok in mladine pri Zavarovalnici Triglav prejmete ob nakupu potrebščin nad 20 evrov v Mladinski knjigi. Kupon prejmete od 1. 6. 2017 do 15. 9. 2017. Stekleničko za vodo prejmete pri nakupu šolskih potrebščin za prvi razred v vrednosti nad 25 evrov oz. do prodaje zalog.

Ne spreglejte