Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 11. 2010,
16.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 27. 11. 2010, 16.16

8 let

S seksom v novo zdravo leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ob koncu starega leta vsi želimo – sebi in drugim veliko zdravja v novem letu. Pri tem ne bi smeli pozabiti, kako pomemben je za zdravje dobri stari seks.

Zgodba o seksu in zdravju, ki vse bolj zanima znanstvene glave, je nekako podobna zgodbi o kokoši in jajcu. Kaj je bilo prej: kokoš ali jajce? Z drugimi besedami: več seksamo, ker smo bolj zdravi ali pa smo bolj zdravi, ker več seksamo? Znanstveniki priznavajo, da imajo železne neovrgljive dokaze (pa smo pri kokoši in jajcu) samo zato, da bolj zdravi ljudje več seksajo, da pa še ne vedo, ali več seksamo, ker smo bolj zdravi, ali pa smo bolj zdravi, ker več seksamo. Meni je v bistvu vseeno.

Po dnevu, dveh brez seksa (se žal zgodi), postanem siten, čeprav se imam za enega najmanj sitnih ljudi in nisem skoraj nikoli siten. Pa tudi slabše spim. Znanost je glede tega zelo jasna: orgazem naredi zelo veliko za sprostitev in pomirjanje. Orgazem je tudi najboljše uspavalo. Ta dokaz je toliko boljši, ker ne velja samo za orgazem, dosežen v dvoje, ampak tudi za tistega pri samostojnih ročnih delih. To, da je seks tudi naravni antidepresiv, pa smo že ugotovili.

Vrsta študij je pokazala, da seks nasploh znižuje krvni pritisk in zaradi svojih antidepresivnih učinkov telo morda celo varuje pred kapjo. Seks tudi varuje in krepi srce, če pogosto seksamo. Novejše študije tudi kažejo, kako zdrava je ejakulacija: večkrat kot moškemu pride, manjša je verjetnost, da bo dobil raka na prostati. Ta ugotovitev znanstvenikov je toliko boljša, ker lahko moški za zdravje prostate skrbijo tudi sami, z ročnimi deli. Eno novejših spoznanj znanosti je, da seks celo pomaga pri hitrejšem celjenju ran. Orgazem je tudi najboljše sredstvo proti bolečinam.

Ne pozabimo, da je seks tudi neke vrste telovadba, in kot pri vsaki telovadbi tudi pri seksu kurimo kalorije. Seks nam torej pomaga ohranjati vitkost, posebej, če veliko seksamo.

Najboljše sem prihranil za konec: seks lepša (posebej ženske), pomlajuje (vse) oziroma zavira proces staranja in zaradi vsega povedanega podaljšuje življenje.

Ne spreglejte