Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 6. 2011,
11.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 17. 6. 2011, 11.45

7 let, 12 mesecev

Katere ženske imajo raje mače?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Izsledkih novih raziskav predpostavljajo, da ženske, ki živijo v državah z zdravo populacijo, izbirajo moške z nežnejšim, bolj ženskim videzom.

V spletnem raziskovalnem laboratoriju faceresearch.org univerze Abardeen na Škotskem je v zadnjih letih sodelovalo več kot 4800 žensk iz 30 različnih držav, starih med 20 in 25 let. V raziskavi so dokazali, da je bila država oziroma okolje, od koder so ženske prihajale, ključni dejavnik pri določitvi privlačnosti moških. Ženske so morale ocenjevati obraze moških, ki so jim jih predstavili po parih. Pri vsakem paru so morale izbrati tistega moškega, za katerega so menile, da je privlačnejši. Portreta moških v posameznem paru sta si bila pravzaprav zelo podobna, razlikovala sta se le po manjših obraznih "popravkih", kot je recimo drugačna oblika oči ali čeljusti. S takšnimi majhnimi računalniškimi popravki so posamezni obraz naredili nežnejši ali bolj tipično moški. Večina žensk je potrebovala manj kot deset minut, da se je odločila med 20 pari obrazov.

Kakšni so rezultati?

Raziskava je velik poudarek namenila okolju, iz katerega so izhajale posamezne ženske. V deželah, kjer prevladuje revščina in razsajajo številne bolezni, ženske izbirajo bolj možate moške. To so moški, ki imajo ostrejše obrazne poteze, močnejše obrvi, poudarjena lica in čeljust. Med te države spadajo Mehika, Brazilija, Bolgarija in Argentina.

Po drugi strani pa ženske, ki živijo v državah z bolj zdravo populacijo, kjer ne živijo v strahu pred kakšno smrtno boleznijo in zaupajo zdravstvenemu sistemu, izbirajo moške z manj poudarjeno moškostjo. Med te države spadajo Švedska, Finska, Danska, Avstrija, Romunija, Grčija in Nova Zelandija. Najbolj feminizirane moške iščejo v Belgiji, ki je država z najboljšim zdravstvenim sistemom.

V slabših razmerah imajo ženske raje mačote Žensko pri iskanju partnerja podzavestno in evolucijsko vodi želja po moškem, ki bo idealen za reprodukcijo in obstoj vrste. Zato je logično, da bodo ženske, ki živijo v slabših družbenih in gospodarskih razmerah, izbrale tistega kandidata, za katerega mislijo, da jim bo lahko ponudil takšno varnost. Gre za iskanje idealnega partnerja za preživetje v danih razmerah. Idealni kandidati so tako predvsem moški, ki imajo povečano količino testosterona, ki med drugim vpliva tudi na zunanji videz moškega, tako da ima ostrejše in bolj poudarjene poteze. Ti moški imajo tipični videz mača.

Sodobnejše, naprednejše in bolj zdrave družbe pri svojih ženskah idealizirajo popolnoma drugačno podobo moškega. Takšnega, ki bo zvest in enakopravnejši sodobni ženski. Takšni moški imajo v sebi manj testosterona, so bolj feminizirani in nimajo tako poudarjenih moških potez. Takšnim ženskam ni treba iskati moškega, ki bo zadovoljil njihove potrebe po preživetju, temveč takšnega, ki bo bolj ustrezal njenim vrednotam in življenjskemu slogu.

Ne spreglejte