Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 12. 2013,
19.58

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Majda Širca

Ponedeljek, 9. 12. 2013, 19.58

5 let, 2 meseca

Majda Širca: dama z nenavadnimi uhani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanja ministrica za kulturo, ki je bila vedno opazna zaradi rdečih las in nenavadnega sloga, danes kulturno sceno budno spremlja tudi prek Twitterja in bloga. Majda Širca je tokratna modna ikona.

Na medijsko prizorišče je diplomirana umetnostna zgodovinarka stopila kot novinarka, urednica in publicistka, ves čas osredotočena na področje kulture in umetniške ustvarjalnosti. Majda Širca, rojena leta 1953, je v svoji plodni karieri delovala v televizijskem zakulisju in tudi kot avtorica številnih besedil, predvsem s področja filma in avdiovizualne kulture. Na politični parket je leta 1997 stopila kot državna sekretarka na kulturnem ministrstvu, od leta 2000 dva mandata preživela kot poslanka v državnem zboru, med letoma 2008 in 2011 pa je bila tudi ministrica za kulturo.

Danes ostaja kritična opazovalka slovenske kulturne politike, svoja mnenja pa s širšo množico deli tudi prek Twitterja in na svojem blogu. Vsa leta nam je v spominu ostala kot ena od redkih žensk na politični sceni, ki je v svoj nastop vedno vnesla predvsem veliko zanimivega osebnega sloga. Za to v strogem protokolarnem okolju ni vedno veliko posluha.

Njen zaščitni znak? Pričeska in uhani. Težko bi jo spregledali že zaradi njene značilne pričeske – kratkih razmršenih rdečkastih las, ki so že dolgo njen zaščitni znak. Predvsem zaradi praktičnosti, pravi sama. "Moja pričeska je preprosta, zanjo skorajda ne potrebujem glavnika," je Majda Širca povedala za Planet Siol.net.

Poleg tega se skoraj nikoli ne loči od zanimivega para uhanov, teh ima za kar precej obsežno zbirko. "Kupujem jih večinoma po galerijah v tujini, od domačih oblikovalcev pa nosim uhane oblikovalke nakita Miše Jelnikar in kiparja Jožefa Vrščaja." Včasih uhane dopolni še z opazno ogrlico, spet drugič si nadene šal, ki si ga zaveže v pentljo ali celo tako, da spominja na kravato.

Za šivalni stroj sede tudi sama Pogosto je v suknjičih in srajcah delovala strogo, posebej opazna pa je bila na bolj sproščenih kulturnih prireditvah, kjer smo jo lahko videli tudi v bolj živahnih oblekah. Ko jo povprašamo po oblačilih, nekdanja ministrica preseneti z izjavo, da si marsikaj skroji in sešije kar sama. "Imam staro nonino singerco, ki šiva le naprej, z novejšimi šivalnimi stroji si nismo blizu," pove. "Rada kombiniram različne vrste blaga, različne vzorce, k temu pa me vodi predvsem želja po dobrem počutju, po neuniformiranosti, po tem, da se oblačila skladajo z mojo osebnostjo." Komentarje na račun sloga preslišala Pa se je kdaj zaradi svoje živahne drznosti znašla v zobeh kritikov? "Če so bili kakšni komentarji na račun mojega sloga, sem jih kar preslišala ali pa že niso bili dovolj glasni in vztrajni, da bi jih zaznala. Pomembno je, da so stilske kombinacije tvoje, da niso ujete v kalup mode iz trgovin, pa čeprav butičnih."

Ne spreglejte