Nedelja,
24. 11. 2013,
8.05

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
grafični bienale

Natisni članek

Nedelja, 24. 11. 2013, 8.05

8 let, 4 mesece

V Ljubljani se poslavlja 30. grafični bienale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
V Ljubljani se z zadnjimi dogodki poslavlja jubilejni, 30 grafični bienale, ki je letos potekal pod naslovom Prekinitev.

Ob taključki grafičnega bienala bo direktorica Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC) Nevenka Šivavec imela še zadnje vodstvo po razstavi.

V MGLC bodo ob 18. uri razglasili najboljšega umetnika osrednje razstave 30. grafičnega bienala po izboru občinstva. Sledila bosta avdiovizualni performans Schizogram Luke Dekleva in Luke Prinčiča in glasbeni performans Galanterie Mecanique/Fil d'argent Mete Grgurevič in Urše Vidic.

Z osrednjo razstavo se je bienale, ki se je odprl sredi septembra, vrnil k ponovnemu premisleku o naravi grafičnih procesov. Kuratorica Deborah Cullen je menila, da se s tradicionalnimi grafičnimi tehnikami, kljub nemara drugačnemu splošnemu mnenju, ukvarja veliko umetnikov, jih revitalizira in uporablja na zelo sodobne načine. Hkrati je v tem delu sveta močna in zelo razvita tradicija umetnikov, ki uporabljajo najnovejše tehnologije, kot je računalniška grafika.

Bienale je potekal v Mednarodnem grafičnem likovnem centru, Moderni galeriji, Švicariji in na Jakopičevem sprehajališču. Na ogled so bile tudi nekatere spremljevalne razstave.