Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 4. 2015,
9.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 8. 4. 2015, 9.39

8 let

Prelistano: Prešuštvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Da ne bo pomote: denar in lagodno življenje vam ne zagotavljata sreče. Tudi ljubezni ne.

Avtor: Paulo Coelho Prevedla: Katja Benevol Gabrijelčič Založba: Učila International, 2015 Cena: 16,90 evra (gibka vezava) Coelho, izjemno priljubljen latinskoameriški pisatelj, se je prešuštva, kot je značilno tudi pri drugih temah, ki jih obravnava, lotil večplastno. Je avtor številnih uspešnic (Alkimist, Veronika se odloči umreti, Enajst minut …), njegova dela so prevedli v 80 jezikov, prodali pa so že 190 milijonov izvodov v 170 državah. Alkimist, njegovo najbolj znano delo, je razglašen za najbolje prodajano knjigo v zgodovini.

Linda, stara nekaj čez trideset, se zaveda svoje sreče. Ima zvestega, pridnega moža, krasna otroka in uspešno kariero pri časopisu, njeno življenje v Ženevi je preprosto – dolgočasno.

Vsako jutro, preden si nadene nasmeh in pripravi zajtrk svoji idealni družini, si želi nekaj več. Hoče čutiti, biti čutna, želi si zajeti življenje s polno žlico. Noče, da jo omejujejo strah pred neznanim, nevarnost, ki morda preži na nas, občutek, da je sprijaznjenost z življenjem najboljša izbira.

Njena srednješolska ljubezen, Jacob, je pomemben politik, ki ga mora intervjuvati za časopis. Morda pa je to ključ do mirne glave: popestritev med rjuhami in nekdo, ki zapolni vsako tvojo misel.

Vendarle se kljub vsem pogovorom, ki jih ima Linda s psihologi, vračem, psihiatri in sama s sabo, ne moremo otresti občutka, da je sploh ne poznamo. Nekako skozi celotno knjigo ni mogoče najti nekaj oprijemljivega, kar bi upravičilo njeno prešuštvo oziroma dalo aferi nek globlji pomen.

Je pa to tudi, kljub naslovu, ki ne pušča dvoma, knjiga o iskanju samega sebe, o zavedanju lastnega sveta in sveta drugih, o odpuščanju in iskanju boga v vsakodnevnih stvareh. Kakorkoli, to na žalost ni Coelho iz Veronike, vsekakor pa ne iz Alkimista.

Ne spreglejte