Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 6. 2012,
14.19

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 12. 6. 2012, 14.19

8 let, 3 mesece

PRELISTANO: Leon Afričan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Multikulturna Evropa ni nov izum. Leon Afričan, Maver iz Granade, je dokaz, da so v 16. stoletju v Evropi imeli podoben problem kot danes: stik kultur. Kako je sin merilca postal papežev kartograf?

Avtor: Amin Maalouf Naslov: Leon Afričan Založba: eBesede, 2012 Cena: 14,90 evra

Najboljše zgodbe tako ali tako piše življenje. Libanonski pisatelj Amin Maalouf se je odločil, da bo v romanu predstavil resnično življenje al-Hasan ibn Muhammad al-Wazzan al-Fasia alias Joannes Leo Africanus, Leona Afričana. Tako je nastal psevdozgodovinski roman njegovega epskega življenja: rojen v Granadi, izgnan iz Granade, živel v Fesu, izgnan iz Fesa, potoval je po severni Afriki, živel v Konstantinoplu, Kairu in Rimu. Njegovo življenje se je odvijalo, kot se je po celinah selil val vojn.

Bil je diplomat in odposlanec različnih vladarjev. Njegova zgodba se sliši neverjetna, a ker je v Rimu za papeža Klemna VII. napisal geografijo severne Afrike, kjer je podal tudi veliko podrobnosti svojega življenja, je knjiga verjetna, v svojem ogrodju biografska, čeprav so pozneje ugotovili, da morebiti pa le ni bil v vseh krajih, ki jih opisuje v knjigi, posebno vprašljiv je obisk Timbaktuja.

Mimogrede: njegova geografija Afrike je bila prava uspešnica 16. stoletja, saj so jo morali ponatisniti kar petkrat, kmalu po nastanku pa so jo prevedli tudi v angleščino.

Vzporedno z njegovim življenjem se piše zgodovina Evrope. Začne se z izgonom Židov iz Španije, padcem Granade, vzponom inkvizicije, nato se preseli v Severno Afriko, kjer vsi izgnanci čakajo, da jim slavo povrne veliki islamski vodja iz Vzhoda, otomanski sultan. A kaj ko imajo Otomani drugačne načrte. Tako smo priča zavzetju Egipta, vpadom v Evropo. Ko Hasana ugrabijo gusarji ter ga prodajo Vatikanu papežu Leonu X., se pred nami piše še boj za papeško oblast ter vzpon in padec Medičejcev.

Amin Maalouf je priznan avtor zgodovinskih romanov. V slogu Leona Afričana je skop, jezikovno asketski, kot da bi posnemal stil knjig avtorja, čigar življenje predstavlja. Zato se knjiga na trenutke zdi odtujena in hladna, saj se ne spušča v psihološke podrobnosti osrednjega lika, temveč je le kronologija. Nekaj osebne note pridajo zgodbe njegovih žensk. Prva je bila sužnja, ki mu jo je podaril vladar, druga izgnana in maščevalna čerkeška princesa, tretja judovska spreobrnjenka, ki mu jo je za ženo določil papež. Nekje vmes pa še žena sestrična, ki mu jo je za ženo določil oče. Tako je tudi njegova osebna zgodba določena s tokom zgodovine, tako kot je s časom, v katerem živi, določena tudi zgodba slehernega posameznika.

Ne spreglejte