Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 2. 2014,
14.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 11. 2. 2014, 14.30

8 let

PRELISTANO: Esterina zapuščina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Roman o neminljivi ljubezni, ki lahko žensko oropa dostojanstvenosti.

Avtor: Sándor Márai Prevajalec: Jože Hradil Založba: Modrijan Cena: 12,90 evrov

Esterina zapuščina je po Sveče so dogorele (1942) in Ljubimcu v Bolzanu (1940) po več kot 70 letih od nastanka tretje delo Sándorja Máraija (1900–1989), prevedeno v slovenščino.

Ester, ženska okoli petdesetih let, pripoveduje zgodbo o obisku nekdanjega ljubimca Lajosa v podeželski hiši, ki je vse, kar ji je ostalo od očetovega bogastva. Preostalo si je izposodil ali ji preprosto izmaknil Lajos, neustavljiv šarmer, ki se je preselil desetletja pred tem. Lajos je bil Esterina velika ljubezen, a ker je prevarant in goljuf, jo je pred leti zapustil in se poročil z njeno sestro. "On je bil vendar v mojem življenju edini človek, ki sem ga ljubila." In z njegovim telegramov, da se vrača, se v Ester povrne vse vznemirjenje, ki je spalo dvajset let. Medtem ko se pripravlja na njegov obisk, se prebudi preteklost, s pomočjo katere lažje spoznavamo sedanjost. Lajos, Esterin usodni moški, lahko kljub vsemu njenemu vedenju o lažeh manipulira z njo ter jo na koncu oropa še doma in njene pokončnosti.

Roman je preveden že v številne jezike, po njem je bil leta 2008 na Madžarskem posnet tudi uspešen film.

Madžarski pisatelj, pesnik in dramatik Sándor Márai (1900–1989) je bil rojen v plemiški družini v Košicah kot Sandor Karoly Henrik Grosschmied de Mara. Márai, ki velja za enega najvplivnejših avtorjev med obema vojnama (skupno je izdal 46 knjig, od tega večinoma romane), je doživel precej tragično usodo. Po nekaj letih izgnanstva v Italiji in Švici se je odločil za življenje v Kaliforniji, a vse do srede 90. let prejšnjega stoletja je veljal za pozabljenega avtorja. Sándor Márai je v 89. letu naredil samomor.

Ne spreglejte