Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 12. 2013,
8.25

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Animateka nagrade

Nedelja, 8. 12. 2013, 8.25

1 leto, 5 mesecev

Podeljene nagrade 10. Animateke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Španskih borcih so podelili nagrade 10. mednarodnega festivala Animateka.

Velika nagrada mednarodne žirije maestro je pripadla animiranemu filmu Odsoten Roberta Catanija, nagrada občinstva maestro pa že večkrat nagrajenemu filmu Boles Špele Čadež. Slednji si je prislužil še posebno omembo člana žirije.

Film Odsoten pripoveduje o otroku, čigar sanjarjenje med poukom ostro preseka učitelj. Učencu zagrozi, da mu bo odrezal uho ter ga tako pripravil k poslušanju in preprečil nove pobege v svet domišljije. Film je po prepričanju žirija "imeniten spoj ostrih zvokov in blago vznemirjajočih podob".

Nagrada Univerze v Novi Gorici in Univerze v Ljubljani za najboljši evropski študentski animirani film je pripadla filmu Plug & Play Michaela Freia. Žirija je o filmu, ki pripoveduje o antropoidnih bitjih z vtičem namesto glave, ki se, namesto da bi se prepustila diktatu dvignjenih prstov, raje predajo sama, zapisala: "Kar gre noter, gre ven."

Nagrado 2 koluta za otroški in mladinski program Slon je dobil film Deklica po imenu Elastika, ki ga podpisuje Guillaume Blanchet. Kot je v utemeljitvi zapisala žirija, so si ogledali štiri projekcije tekmovalnega Slona. Vsakič po projekciji so se pogovorili o filmih, ki so jih videli in določili zmagovalca dneva. Odločali so se med Kiki-dojem, Škljocem, Kioskom in Elastiko in odločitev je bila izredno težka, saj so jim bili vsi všeč. Najtežja je bila odločitev med Kioskom in Elastiko in nazadnje so se odločili za slednjo.

Član mednarodne žirije Theodore Ushev je posebno omembo namenil filmu Boles Špele Čadež, v utemeljitvi pa zapisal: "S., draga moja. Odločil sem se, prihodnjič te vzamem s sabo. S., draga moja, odločil sem se za Boles." Članica žirije Vanja Andrijević je posebno omembo namenila Sončarici, ki jo podpisuje Morgane le Pechon, v utemeljitvi pa zapisala, da gledalca spretna kombinacija nežnih barv in evokativnih zvokov odločno premetava od dremavice do domišljijskega sveta.

Jonathan Hodgson se je odločil za film Zajec in jelen Petra Vacza, ki ga je označil kot "osupljivo režirano in čudovito izdelano igro o univerzalnem konfliktu čustvene nekompatibilnosti. Član žirije Chris Robinson je posebno omembo namenil filmu But Milk Is Important, ki ga podpisujeta Gronmo Bjornsen in Anna Mantzaris. O filmu, ki pripoveduje o človeku s socialno fobijo, ki se mu življenje, ko se pojavi prostosrčno, nerodno bitje in ga začne zasledovati, popolnoma spremeni, pa je zapisal: "Ampak mleko ni samo pomembno, tudi zdravo je."

Dennis Tupicoff je izbral film Wind Roberta Löbla. Kot je zapisal v utemeljitvi, film z mojstrsko časovno usklajenostjo, oblikovno podobo in obilico humorja razkriva resnico o vetru. Posebna omemba Slonove žirije je šla filmu Kiosk avtorice Anete Melece.

Velika nagrada mednarodne žirije maestro je vredna 2000 evrov, nagrada 2 koluta za otroški in mladinski program Slon, nagrada Univerze v Novi Gorici in Univerze v Ljubljani za najboljši evropski študentski animirani film ter nagrada občinstva maestro pa so vredne vsaka po 1000 evrov. Na festivalu, ki bo zadnje projekcije ponudil še danes, so prikazali 410 animiranih filmov, med njimi šest celovečercev.

Ne spreglejte