Deja Crnović

Četrtek,
14. 11. 2013,
14.12

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Natisni članek

Marko Brecelj performans Cankarjev dom

Četrtek, 14. 11. 2013, 14.12

2 leti, 9 mesecev

Marko Brecelj v vlogi priletnega parazita

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

V Cankarjev dom se po lanskem Brecljevanju vrača Marko Brecelj z minimalističnim vzgojno-izobraževalnim kabaretom Torej v Vršac.

Na performirani konferenci za novinarje je Marko Brecelj skupaj s svojo ekipo in direktorjem Cankarjevega doma Mitjo Rotovnikom predstavil letošnje gostovanje v Ljubljani, na katerem bo predstavil svoja številna področja ustvarjanja, tokrat tudi uprizoritveno.

Na lanskem Brecljevanju se je namreč povezal z Diano Koloini, ki je v Cankarjevem domu vodja gledališkega in sodobnoplesnega programa, rezultat pa je bila odločitev, da se Brecelj v Cankarjev dom vrne z minimalističnim vzgojno-izobraževalnim kabaretom Torej v Vršac, ki bo na sporedu 21., 22., 27., 28. in 29. novembra v Dvorani Duše Počkaj.

Zakaj v Vršac? Torej v Vršac je kabaret, ki tematsko nadaljuje kolenovanje, Brecljevo pešačenje po Verdijevi ulici pred vrati Občinske uprave Mestne občine Koper, s katerim je protestiral proti nižanju že tako skromnih občinskih sredstev, namenjenih delovanju kulturnih, nevladnih organizacij. Med kolenovanjem je Brecelj prehodil razdaljo med Koprom in Vršacem v jugovzhodni Vojvodini, zato so se z ekipo tja odpravili še z avtomobilom in to tudi posneli.

Posnetke poti, performansov in drugih animacij bodo dopolnjevali z glasbo in razstavo. Kot je povedala režiserka Renata Vidič, uprizoritev predstavlja avtorsko delo ter hkrati življenje Marka Breclja in Društva prijateljev zmernega napredka. "Gre tudi za politični performans o aktualnih temah, kot so manipulacija medijev, manipularanje z mediji, politični despotizem v Kopru, Sloveniji in po svetu, nekaj pa je tudi ljubezni," je teme povzela Renata Vidič.

V Dvorani Duše Počkaj želijo ustvariti klubsko vzdušje, Brecelj pa obljublja, da bodo na zalogi tudi jajca, ki jih bodo obiskovalci lahko zmetali v slike državnih in lokalnih veljakov.

"Treba je poudariti, da se kulturno povezujemo in smo povezani v kulturni prostor, ki ni odvisen od življenja držav toliko, kot bi si nekateri želeli," je o performansu dejal Brecelj.

V predstavi, ki je nastala v koprodukciji Društva prijateljev zmernega napredka (DPZN), Cankarjevega doma, Marka Letonje in Mateje Koležnik, bodo nastopili Marko Brecelj v vlogi priletnega parazita, Arijana Brecelj Filipčič v vlogi višje inšpektorice, Iztok Krkoč kot receptor DPZN, Ajda Šulc kot natakarica ter Mitja Manček kot animator.