Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
1. 4. 2016,
9.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68

3

Natisni članek

ulična umetnost

Petek, 1. 4. 2016, 9.37

6 let, 6 mesecev

Je Banksy obiskal Kranj?

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68

3

Kranjčane in Kranjčanke je danes na ulicah pričakalo presenečenje: marsikatera stena je dobila novo provokativno, družbenokritično podobo. Predvidevajo, da so grafiti delo Banksyja.

Glede na ikonografijo grafitov - uporabo šablone in proste poslikave - gre za dela mednarodno uveljavljenega uličnega umetnika Banksyja. Ta je znan po gverilskih akcijah v javnem prostoru, v katerih kritično naslavlja oblast, kapital in vojne.  

Banksy o slovenski bodeči žici

V zadnjem času se je Banksy po svetu že večkrat odzval na evropsko politiko ob spoprijemanju z begunsko krizo. Decembra lani je na eno od sten v pred kratkim izpraznjenem begunskem taborišču v francoskem mestu Calais narisal Steve Joba, s tem pa se kritično opredelil do negativnega prikazovanja migracij. Ob tem je spomnil na sirske korenine ustanovitelja podjetja Apple.

V začetku leta se je v bližini francoskega veleposlaništva v Londonu pojavil še en njegov grafit. Z njim je naslovil januarsko policijsko uporabo solzivca v begunskem taborišču Džungla v Calaisu.

Tudi kranjski grafiti kritično naslavljajo slovensko begunsko politiko in odločitev politike, da meje opremi z bodečimi žicami.

Kranjski grafiti kritično naslavljajo slovensko begunsko politiko in odločitev politike, da meje opremi z bodečimi žicami. | Foto: Kranjski grafiti kritično naslavljajo slovensko begunsko politiko in odločitev politike, da meje opremi z bodečimi žicami.

Informacije o grafitih še zbirajo

O novih uličnih podobah v kranjskem Turistično informacijskem centru pravijo, da so stvaritve sicer opazili, a o njih še vedno zbirajo informacije.

"Zaposleni v TIC so že zjutraj ob prihodu v službo opazili več nasprejanih podob v starem mestnem jedru Kranja. Gre sicer za nelegalen poseg na zasebni in občinski lastnini, a so grafiti umetelno narejeni, skorajda umetniški, zato smo se odločili preveriti avtorstvo in okoliščine njihovega nastanka." Direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Tomaž Štefe je dodal, da "bi bile zidne poslikave lahko zanimive za turiste, saj prinašajo v mesto poživitev", zato poseg pozdravlja.

Ali gre res za dela uličnega umetnika Banksyja in ali bodo pristojni grafite preprosto odstranili, za zdaj še ni jasno.

Ali bodo pristojni grafite odstranili, za zdaj še ni jasno. | Foto: Ali bodo pristojni grafite odstranili, za zdaj še ni jasno.

 

Ne spreglejte