SiolNET. Trendi Kultura
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Borštnikov prstan si bo letos nadela igralka Ljerka Belak

1

termometer

Letošnja dobitnica Borštnikovega prstana za življenjsko delo je igralka Ljerka Belak.

To najbolj prestižno nagrado za igralske dosežke v slovenskem prostoru si bo nadela ob zaključku 50. festivala Borštnikovo srečanje, ki bo med 15. in 25. oktobrom v Mariboru ponovno zbral vso slovensko gledališko smetano.

Dobitnico Borštnikovega prstana, ki ga vsako leto izmenično podeljujejo igralcu ali igralki za življenjsko delo, je izbrala posebna žirija, ki jo sestavljajo Borštnikov nagrajenec Janez Hočevar, gledališka kritičarka Mojca Jan Zoran, režiserja Vinko Möderndorfer in Metod Pevec ter umetniška direktorica Festivala Borštnikovo srečanje (FBS) Alja Predan.

"Gledališču je posvetila in žrtvovala vse Zdaj upokojena igralka Ljerka Belak, rojena v Ljubljani, je igrala v skoraj vseh slovenskih poklicnih gledališčih. Med leti 1971 in 1993 je bila zaposlena v Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje, nato pa se je pridružila igralskemu ansamblu Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL).

"Gledališču je posvetila in žrtvovala vse. In v tem je tudi skrivnost njene odličnosti," je v obrazložitvi zapisala žirija za podelitev Borštnikovega prstana.

Borštnikovo srečanje se bo začelo 15. oktobra Ime dobitnice so razkrili na današnji novinarski konferenci Festivala Borštnikovo srečanje (FBS), ki bo ob 50. izdaji postregel z bogatim mednarodnim programom s fokusom na Poljski. V tekmovalnem programu se bo za nagrade potegovalo deset slovenskih predstav, ki jih je po pregledu iztekajoče se gledališke sezone izbrala selektorica Amelia Kraigher.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin