SiolNET. Trendi Kultura
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ali kapitalizem deluje?

3

termometer

Umetniški projekt Steva Lamberta mimoidočim Američanom zastavlja vprašanje, ali sistem, v katerem živijo, po njihovem mnenju deluje, za svoj odgovor pa lahko glasujejo.

Čeprav se trditev nanaša na zasebno dojemanje sistema, so številni glasovalci, ki so po oddaji glasu posneli tudi obrazložitev, o kapitalizmu razmišljali širše. Ogromen znak z glasovalno napravo se bo po Bostonu danes preselil tudi na newyorški Times Square, vsak, ki bo pritisnil na gumb, pa bo svoj odgovor lahko pojasnil Lambertu ali drugim udeležencem.

Steve Lambert, ki je sicer profesor na državni univerzi v New Yorku, je nase opozoril leta 2008, ko je mimoidočim razdeljeval lažne kopije New York Timesa, na naslovnici katerih je pisalo, da se je vojna v Iraku končala. V svoja dela pogosto vpleta humor in pop kulturo, vendar se v njih vedno sooča z resnimi problemi, ki jih je sicer težko naslavljati.

Po njegovem mnenju beseda kapitalizem v številnih sproža močna čustva, a kljub temu verjame, da se je z njo treba ukvarjati in si zastaviti vprašanje: Ali je kapitalizem učinkovit sistem v današnjem svetu? Vprašanje, ki je precej preprosto, je bilo zadnjih 50 let po Lambertu v ZDA politično nekorektno, zato s svojim delom hkrati preizkuša, kako dobro se Američani sploh lahko spopadajo s tovrstnimi vprašanji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin