Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 7. 2014,
9.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

izbor ocenili smo okolica Ljubljane

Petek, 18. 7. 2014, 9.22

6 let, 6 mesecev

Top gostilne 2014 – okolica Ljubljane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekoč najmočnejša četa slovenskih gostiln od Domžal do Vrhnike se je zelo utrudila. Letos smo jih nekaj spet izgubili, a na srečo nekaj tudi dobili.

Ideje, povezane z razmeroma poceni hrano z le kančkom ustvarjalnosti, so se izpele. V veliko pomoč je represivni aparat, ki natančno pazi na tiste, ki preveč pijejo in prehitro vozijo, druga stvar pa je selitev boljših kuharjev iz vse Slovenije v večja središča, predvsem v Ljubljano. Če ne drugega, se lahko tudi okolica Ljubljane pohvali z nekoliko nižjimi cenami kot pred časom.

1. (1.) Gostilna Skaručna (Skaručna)

Ena od najbolj odtrganih gostiln, kar jih pozna Podalpje, je v zadnjem času za odstotek ali dva znižala cene in v enakem razmerju so (moderno) manjše tudi jedi. Še dobro, če pomislimo, da smo včasih iz teh krajev odšli že kar utrujeni. Velika ponudba lokalnih jedi in izumov je po novem po 50 evrov, s sicer zanimivo vinsko ponudbo se stvari skoraj podvojijo.

2. (2.) Gostilna Kirn (Jezero)

Bratranca Stane (spodnji) in Janez (zgornji) Kirn sta si izmislila moderno obljubljansko kuhinjo. Zgornji je bolj klasičen, spodnji, o katerem govorimo, pa za 30 evrov po glavi ponuja izjemno pripravljene klasične jedi, ki imajo vedno še nekaj ustvarjalnega pridiha. V Kirnovi kleti se skriva marsikatera steklenica, ki je drugje ne bi mogli najti. Škoda, da so odprti le ob koncu tedna.

3. (-) Gostišče Grič (Šentjošt nad Horjulom)

Ustvarjalna hrana v krajih, kjer še pred nekaj meseci ne bi mogli niti sanjati o takšni gostilni. Šefa zanima skrajno moderna kuhinja, ki jo poskuša umestiti v svoj čas in prostor. Eksperimenti z novimi načini obdelave hrane in vinska ponudba, ki na žalost še ni ujela zmagovalnega ritma. 25 evrov na osebo.

4. (4.) Gostilna Čubr (Križ pri Komendi)

Kombinacija sodobne kreativne kuhinje in domače, bolj obilne tradicije na prijaznem trgu ob cerkvi, ki opozarja nase z glasnimi zvonovi. Po novem imajo (prijazno) vinsko karto, meniji so po 31 evrov.

5. (5.) Posestvo Trnulja (Črna vas)

Kombinacija kmečkega turizma in visoke kuhinje, ki jo je odkril sam nizozemski mojster s televizije Rudolph van Veen. Žal so odprti le ob nedeljah, a neprekosljivi v ponudbi ekoloških dobrot. Večina hrane je doma na lastni kmetiji in tudi vina so ekološka oziroma oranžna. Okoli 30 evrov na osebo.

6. (8.) Gostilna Kovač (Tomačevo)

Tradicionalna gostilna na robu mesta, kjer se je vedno dobro jedlo, še posebej, kadar so malicali poslovneži ali pa kar župani. Vinska karta je solidna in enako ceni Primorce kot Štajerce. Cene so okoli 35 evrov na osebo.

7. (6.) Slavkov dom (Golo Brdo)

Na hribu nad Medvodami imajo kombinacijo čvrste kmečke gostilne in nekakšnega kmečko-planinskega turizma, kjer pripravljajo domačo hrano. Nekaj odprtih vin in nekaj malega vinske karte. Hrana stane 25 evrov na osebo.

8. (7.) Gostilnica Kamrca (Mengeš)

Še vedno pripravljajo francosko-italijanske specialitete na slovenski način, tako hrano kot vina najraje izberejo sami, ker kart nimajo. Če ne zahtevate preveč, bi moralo biti 40 evrov na osebo, brez pijače, dovolj za večerjo.

9. (9.) Gostilna Gorjanc (Brezovica)

Tradicionalna gostilna, ki se po gradnji novega hotela kar nekoliko išče. Morda so preveč pričakovali od italijanskega dizajna. Kakorkoli, kadar si človek želi polnjenih paprik ali ocvrtega piščanca, ne razočarajo. Hrana vas bo stala kakšnih 25 ali 30 evrov na osebo.

10. (-) Krtina d'Ampezzo (Imeno)

Italijani so v Slovenijo, natančneje v Medno, prinesli najboljšo pico, a potem žal hitro odšli. Mojster iz Torina pa v vasici blizu Krtine očitno namerava ostati. Naselil se je v stavbo nekdanjega kmečkega turizma, kjer blesti predvsem s predjedmi, hkrati pa ima nekaj zanimivih italijanskih vin.

Ne spreglejte