Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 6. 2018,
14.26

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Atlantic Grupa

Natisni članek

Cedevita chia limonada advertorial

Ponedeljek, 18. 6. 2018, 14.26

2 meseca, 2 tedna

Superživilo, ki poganja "ljudstvo tekačev"

Vsebino omogoča Atlantic Grupa
Chihuahua Mehika

Med najbolj nenavadnimi superživili so semena chia, ki jih tudi pri nas že nekaj časa uporabljamo za različne napitke, sladice, peciva in vrste kruha. Vendar jih nismo odkrili zdaj, uporabljali so jih že v času Aztekov, nanje pa še danes prisega "ljudstvo tekačev".

Mehiški Indijanci Tarahumara, ki jim pravijo tudi "ljudstvo tekačev", so najvzdržljivejši tekači na svetu, saj so sposobni preteči ultramaratonske razdalje brez posebnih treningov in prave tekaške opreme.

Znani so po tem, da tečejo bosi ali pa v sandalih huarache in na tekmah po ZDA z lahkoto premagujejo svetovno tekaško elito. Živijo v odmaknjenih krajih Bakrenega kanjona (Copper Canyon) v mehiški državi Chihuahua.

Avtohtona prehrana mehiških superatletov je v veliki meri sestavljena iz semen chia (salvia hispanica), ki organizem preskrbujejo z beljakovinami, antioksidanti, vlakninami, železom, kalcijem in cinkom. Pred tekaškimi podvigi so Indijanci Tarahumara vedno spili kozarec limonade s semeni chia – Chia Fresca.

Tarahumara Mehika | Foto: YouTube Foto: YouTube

Izjemne sposobnosti skromnih semen

Semena chia so izjemno vpojna in ustvarijo nekakšno želatini podobno zmes, ko jih namočimo v vodo. V telesu uravnavajo sproščanje ogljikovih hidratov in preprečujejo dehidracijo, kar je v poletni vročini zelo dobrodošla lastnost. Ker so skoraj brez okusa, mogoče imajo nežen okus po oreščkih, jih lahko dodajamo različnim jedem in napitkom.

Po vsem tem je jasno, zakaj so starodavna srednjeameriška ljudstva Aztekom davke in dajatve plačevala prav s temi drobnimi semeni. Njihova vrednost je bila včasih višja od suhega zlata.

Pijača za dodatno energijo

Chia Fresca limonada | Foto:

Tudi če nismo rojeni za tek in nas tek pravzaprav ne zanima, je pametno prisluhniti starodavnim skrivnostim in zaupati skritim močem tega čudežnega živila. Poleti bomo še posebej hvaležni za novo pijačo Chia Fresca, s katero je postregla Cedevita.

Chia Fresca je osvežujoča limonada, obogatena z močjo semen chia, ki bo letos gotovo postala hit poletja.

"Mehiško limonado" lahko pijemo pred vadbo za dodaten vnos energije, drugim pa požirek svežine, ki pomaga premagati neznosno poletno vročino, prija kadarkoli v dnevu.

Vsak ima svojo norčavo plat

Chia Fresca cedevita | Foto: Včasih se je težko odločiti, s čim bi se osvežili, ko v lokalu naročamo pijačo zase. V tistem trenutku se nam zdi vse odlično, vabljivo, pa vendar si želimo nekaj, kar bi nas tudi okrepilo in nam dalo injekcijo nove energije.

Chia Fresca norChia je kombinacija vseh napitkov, ki ste jih imeli do zdaj priložnost poskusiti. Eksotika in hranilna vrednost semen chia sta z osvežilno limono združeni v vznemirljiv in neverjetno okrepčilen napitek z nizko vsebnostjo sladkorja ter z visokim deležem beljakovin.

Chia Fresca je idealna odločitev za oddih od naporne vročine in utrujenosti, saj naš organizem hrepeni po vitaminu C, ki ga ima limona na pretek. Poleg tega je norChia popoln partner za dvig razpoloženja in energije, saj naše celice potrebujejo beljakovine, železo in kalcij, Chia Fresca pa jim ponuja prav to.

Povsem jasno je, kaj boste naročili naslednjič – Chia Fresco, ki vam jo bodo ponudili v ohlajenih steklenih vrčkih. Najprej v kozarec vode stresite prašek z limono, potem pa semena chia, premešajte in počakajte pet minut. Potem sledi samo še najboljša osvežitev dneva, saj je Chia Fresca prava norChia v primerjavi z vsem, kar ste do zdaj pili. Prava osvežujoča norChia.

Ne spreglejte