Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 8. 2013,
13.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ocenili smo vino

Sreda, 14. 8. 2013, 13.46

6 let, 7 mesecev

Špric, moda tega poletja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vinoljubci ob njih vihajo nosove, češ da so plastične spake, neavtentične mešanice, ki želijo ugajati mladini in nerazgledanim pivcem. Toda njihova priljubljenost je v poletnih mesecih neverjetna.

Govorimo o različnih mešanicah penečih vin in drugih okusov. Recimo peneče vino z aperolom, ki je zdaj tako modna after-work pijača. Kar je bil nekoč campari juice, je zdaj aperol spritz, srk grenčice s proseccom.

Pa to ni najnovejša peneča vinska mešanica. Na našem trgu je recimo že od nekdaj med bolje prodajanimi mehurčki Desirée z breskovim priokusom. Toda razlika med prej in zdaj je, da so zdaj tudi pri nas vsa ta peneča sadna zadovoljstva v kozarcu poimenovana frizz. Klet Istenič, ki prideluje Desirée, se je modi priključila še s Cola Sprizz, ki je iz rdečega penečega vina, pomarančnega koncentrata in karamele, A Sprizz pa je njihova različica penečega vina z grenčico. Enak tip pijače ima tudi klet Goriška Brda, ki ponuja rdeč fritzz z rdečo pomarančo in belega z bezgom in limeto. Beli posnema priljubljeno pijačo hugo, ki izvira iz Bolzana, gre pa za mešanico prosecca, mete in bezgovega sirupa.

A ker so pravi vinoljubci dobro podkovani v zgodovini, bodo verjetno tudi vedeli, da spritzi sploh niso nekaj novega. So avstro-ogrska pogruntavščina, ki so si jo seveda izmislili Italijani. Ker jim navaden špricer, se pravi mešanica vina in sode, ni prebudil razvajenih brbončič, so špricer začeli mešati iz penečega vina in grenčic, aperola, camparija in cynarja. Mešanica je kmalu postala hit v severni Italiji, posebej v predelih, ki so bili pod habsburško oblastjo, središče špricev pa so bile Benetke. Konec koncev, kaj je bellini drugega kot spritz iz penečega vina in breskovega soka?

Trevisiol Glera Frizzante Liberale Trevisiol se je leta 1939 preselil v Valdobbiadene in začel novo vinsko zgodbo. Od sredine 80. let podjetje vodita Paolo in Luigi Trevisiol iz tretje generacije, ki se dobro zavedata, kako pomembni sta kakovost in karakteristika vsakega posameznega vina na trgu. Trevisiol je zdaj ena vodilnih kleti v pridelavi prosecca, penečega vina iz sorte glera, pridelujejo pa tudi vina, ki jim dodajo CO2 in ne uporabljajo sekundarne fermentacije.

Glera Frizzante je vino iz sorte glera, ki mu dodajo CO2. Je bledo rumene barve s prijetnimi sadnimi in cvetličnimi aromami, kjer do izraza pridejo predvsem arome jabolk in hrušk. V ustih deluje lahkotno, veselo, s srednje velikimi mehurčki in lepo svežino. Spet so najizrazitejše arome jabolk in hrušk, ki se lepo nadaljujejo v pookusu. Ta na koncu prijetno zasladi, a še vedno deluje suho.

Glera bo odlična izbira za vsako vrtno zabavo ali piknik, lahko pa jo uporabite za trenutno vse bolj priljubljene mešanice, kot sta aperol spritz ali hugo.

Sorta: glera Stopnja alkohola: 12,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 4,98 evra, evino.si

Ocena: 7

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte