Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 7. 2014,
10.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

zelišča

Torek, 8. 7. 2014, 10.21

8 let

Solata s travnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za vsako jed raste primerno zelišče. Včasih zadostuje že nekaj zelenih listov, da jed dobi popolnoma drug ali poln okus.

Omaka s klislico, hladna jabolčna juha z borago, solata iz divjih zelišč – veliko je možnosti, kako lahko preprosto z zelišči začinimo jedi. Nekaj idej vam predstavljamo.

Solata iz divjih zelišč Najprej se odpravite na travnik, kjer lahko najdete kar nekaj užitnih divjih zelišč. V solati se bodo prilegli.

Sestavine: 125 gramov mešanih divjih zelišč (regrata, kislica, zelenih listov marjetice …), majhen šopek mlade čebule, šopek rdečih redkvic, 30 gramov indijskih oreščkov, 5 žlic olivnega olja, 3 žlice kisa, sol, Sveže zmleti poper, nasesekljan strok česna.

Divjim zeliščem odstranimo debele peclje in starejše liste, jih dobro operemo in odcedimo. Očistimo mlado čebulo, operemo jo in razrežemo na kolobarčke. Redkvice operemo, jim porežemo listje in jih narežemo na paličice.

Indijske oreške grobo nasesekljamo in jih brez maščobe popražimo. Ohladimo jih.

Zelišča začinimo z oljem, kisom, soljo, mletim poprom in česnom. Solato dobro premešamo, po njej pa potresemo še oreščke.

Omaka s kislico Kislico lahko nabiramo do zgodnjega poletja. Uporabljamo jo kot zelenjavno prilogo ali čežano, ki se poda k ribam. Z nasekljanimi lističi lahko začinimo juhe, omake, ribje in mesne jedi.

Sestavine za omako: 20 gramov masla, 25 gramov moke, 3 žlice sesekljanih listov kislice, 375 mililitrov jušne osnove, sol, sveže mleti poper in ingver, ena kislo smetano, drobno sesekljani peteršilj

V kozici segrejemo maslo. Ko se razpusti, vanj vmešamo moko in pražimo toliko časa, da moka svetlo porumeni. Nato dodamo sesekljano kislico in vse skupaj nekaj časa dušimo. Prežganje zalijemo z jušno osnovo in jo začinimo s soljo, poprom in zmletim ingverjem. Nato še vmešamo in na hitro segrejemo (ne sme vreti) kislo smetano. Na koncu pa omako potresemo še z peteršiljem. Omaka s kislico se prilega k dušenim ribjim filetom.

Hladna jabolčna juha z borago Boraga velja za zelišče, ki odlično spremlja kumare. Z drobno sesekljanimi lističi borage lahko dopolnjujemo okuse omak, solat in ribjih jedi. Svežo borago je mogoče najti med majem in septembrom. Za kuho uporabljamo lističe, za okrasitev hladnih jedi in osvežilne napitke njene modre cvetove.

Sestavine: 500 gramov kiselkastih jabolk, 250 mililitrov belega vina, 125 mililitrov limoninega soka, 50 mililitrov vode, 150 gramov sladkorja, dve žlici zgoščevalca, nekaj majhnih listkov borage in cvetov

Jabolka olupimo, razrežemo na četrtine, odstranimo peške in narežemo na rezine. Jabolka kuhamo v mešanici belega vina, vode in limoninega soka, a ne do mehkega. Še dokaj čvrste rezine poberemo iz kropa, vanj pa stresemo sladkor. Zgoščevalec zmešamo z vodo in z njo zgostimo jabolčni sok.

V sok položimo jabolčne rezine. Juho postavimo za nekaj ur na hladno, vse dokler se ne ohladi. Majhne liste borage stresemo v juho, okrasimo pa jo tudi s cvetovi zelišča.

Ne spreglejte