Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 4. 2011,
10.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vino

Četrtek, 14. 4. 2011, 10.48

7 let, 12 mesecev

"Slovenska vina so zelo visoko"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Londonu se je na enem največjih vinskih ocenjevanj, Decanter World Wine Awards, zbralo več kot 200 ocenjevalcev z vsega sveta, med njimi tudi dva Slovenca.

Ocenjevanje je vinska revija Decanter prvič organizirala leta 2004, od takrat pa je postalo eno najbolj uglednih in vplivnih tekmovanj. Vina ocenjuje več kot 200 ocenjevalcev z vsega sveta, ki so razdeljeni na posamezne regije. Med njimi sta tudi dva slovenska sommelierja: Robert Gorjak, predsednik komisije za Slovenijo, ter Gašper Čarman, ki se je ocenjevalcem pridružil letos. Komisijo za Slovenijo ob Gorjaku in Čarmanu sestavljata še Caroline Gilby in Igor Sotric. Tako Gilbyjeva kot Sotric nosita naziv Master of Wine, ki v vinski industriji pomeni enega najvišjih standardov profesionalnega znanja o vinu. Čarmana, lastnika največje slovenske spletne vinoteke eVino ter istoimenskega vinskega bara v Ljubljani, je k sodelovanju povabila Christelle Guibert, vodja Decanterjevih ocenjevalcev. "Letos se je mudila v Sloveniji, ko smo imeli z Decanterjem nek skupen dogodek. Potrebovala je še enega sodnika za slovensko komisijo, tukaj se je malo pozanimala o meni in že takoj naslednji dan me je povabila v komisijo," je pojasnil. Ob slovenski je postal član še dveh komisij, in sicer za Hrvaško ter vzhodno Evropo. Pri Decanterju namreč poudarjajo poreklo vina, zato je pri izbiri ocenjevalcev dobro poznavanje regije odločilnega pomena.

Ocenjevanje na slepo Ocenjevanje vin poteka na slepo, kar pomeni, da ocenjevalci dobijo "anonimne" vzorce vin, ki so razdeljeni v kategorije glede na poreklo in cenovni razred. Ocenjevalci jih individualno ocenijo, te ocene pa se uskladijo v enotno oceno: brez nagrade, priporočeno, bronasta, srebrna ali zlata medalja. Ocenjevanje v okviru komisij je trajalo od ponedeljka do četrtka, danes pa vina, ki so prejela zlate medalje, ocenjujejo še vodje regij, ki bodo podelili nagrade za najboljša vina posameznih regij oziroma Regional Trophy. Med slovenskimi vini sta to nagrado lani prejela Bračkov laški rizling, ledeno vino 2008 ter Marofov Breg chardonnay 2008.

Letos so se slovenski vinarji po Čarmanovem mnenju izredno izkazali: "Če primerjam pokušine v ponedeljek in torek, ko smo ocenjevali Hrvaško in vzhodno Evropo, ter degustacijo slovenskih vin v sredo, so Slovenci na odlični ravni." Kot je dejal, ga je razlika med slovenskimi vini in preostalimi iz te regije pozitivno presenetila: "V primerjavi z okolico smo zelo visoko, bolj, kot sem si mislil."

"To ni tekmovanje, na katerem bi kar vsako vino odneslo medaljo" Tudi sicer je Čarman, debitant med Decanterjevimi ocenjevalci, poln pozitivnih vtisov o Decanterjevem ocenjevanju oziroma tekmovanju. "Vina, ki so s tega ocenjevanja odnašala medalje, sem sicer poznal že prej, saj smo jih tudi promovirali. Nisem pa si predstavljal, kako resno je ocenjevanje. Že osnovna nagrada, Commended oziroma 'priporočeno', pomeni zelo dobro vino, kaj šele medalje oziroma regionalne nagrade," je pojasnil. "To ni tekmovanje, na katerem bi kar vsako vino odneslo medaljo." Na ocenjevanje lahko svoje vino pošlje praktično kdorkoli, a je Čarman zadovoljno ugotovil, da so slovenski vinarji svoja vina odlično izbrali. O posameznih ocenah ni mogel govoriti, ker so bili vzorci anonimni, "splošen vtis pa je odličen, sem bil prav ponosen".

Po nagradah se ravnajo tudi kupci Kako so se odrezala slovenska vina, bomo izvedeli 17. maja, ko bodo znani uradni rezultati. Pri nagradah pa ne gre le za ugled, temveč pomembno vplivajo tudi na prodajo. "Stroka je tukaj zato, da kupcu olajša izbiro. Nekateri sledijo ocenam Roberta Parkerja, drugi Wine Spectatorja, tretji spet Decanterjevim ocenam, so pa ta ocenjevanja zagotovo neko sito, ki da vinu določeno vrednost oziroma potrdi njegovo kakovost," je pojasnil Čarman.

Ne spreglejte