Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 10. 2013,
17.44

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

recepti kulinarika Tajska hrana rezanci piščanec omleta svinjina

Sobota, 5. 10. 2013, 17.44

8 mesecev, 2 tedna

Preizkusite se v tajskih okusih tudi doma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Teden dni tajske kuhinje, ki so ga pripravili v enem od obalnih hotelov, je tudi v nas vzbudil željo po dobri in tradicionalni tajski kuhinji.

Na Obali je po tajski kuhinji sicer zadišalo celo iz rok kronanih glav, saj sta dogodek obiskali obe tajski princesi: njeno kraljevo visočanstvo princesa Soamsawali in njeno kraljevo visočanstvo princesa Bajrakitiyabha, ambasadorka Kraljevine Tajske na Dunaju, ki sta skupaj s tajskimi kuharji pričarali prave tajske specialitete, med katere nedvomno spada tudi tajska omleta ali pa tajski praženi rezanci.

Večer, ki so ga odeli v tajske barve in okuse, so za goste nadgradili z recepti Tasty Thai, s katerimi si bodo lahko petičneži, ki so tajsko kuhinjo preizkusili iz prve roke, okuse oddaljene azijske dežele pričarali tudi doma.

Za vas pa smo izbrali dva zanimiva recepta, dve specialiteti tajske kuhinje, ki ju lahko z nekaj dobre volje in z našimi nasveti ustvarite tudi sami. Tajska kuhinja je sicer kompleksna, a nikakor zapletena. Uporablja veliko sveže zelenjave, začimb in nekaj dodatkov, končni rezultat pa so mešanice okusov, ki se na brbončicah vašega jezika lahko spremenijo v pravo malo čarovnijo.

Tajski praženi rezanci s piščancem

Potrebujemo: 300 do 400 g riževih rezancev 3000 g piščančjih prsi 60 ml arašidovega olja rdeč čili nekaj strokov česna mlada čebulica 20 do 30 g svežega ingverja 1 žlica mlete pekoče rdeče paprike 3 do 4 žlice ribje omake 30 mlsojine omake svež sok dveh limet 1 jajce 80 g surovih arašidov

Kako pripravimo? Tajske rezance pripravljamo v voku. Meso operemo, osušimo in narežemo na trakove. Ingver olupimo in narežemo na manjše koščke. Čebulo in česen operemo in sesekljamo. Čili operemo, mu odstranimo semena in narežemo na tanke kolobarje. Riževe rezance namočimo v hladno vodo in jih pustimo, uporabili jih bomo šele pozneje. Arašide zdrobimo, lahko tudi stremo ali sesekljamo zelo na tanko, ne v prah. V voku segrejemo arašidovo olje in na njem popražimo meso, česen, čili, čebulo, ingver in mleto papriko. Pražimo toliko časa, da se meso dobro zapeče z vseh strani. V mešanico stresemo namočene riževe rezance. Pražimo jih približno pet minut in med praženjem ves čas previdno mešamo. Dodamo ribjo in sojino omako, vse skupaj še enkrat dobro premešamo, prilijemo limetin sok, jajce, ki smo ga poprej razžvrkljali, in mešamo približno minuto ali dve, odvisno od temperature, da jajce zakrkne. Ko odstavimo vok, rezance posujemo s polovico mletih arašidov ter premešamo. Rezance serviramo še tople in jih po vrhu posujemo s preostalimi arašidi. Kot okras lahko uporabite krhlje limete, ki bodo okusu dodali piko na i. Serviramo vroče.

Tajska omleta s svinjino

Potrebujemo: 4 jajca 1 ali 2 ščepca popra (po okusu) 1 večji ščepec soli 2 mladi čebulici 1 strok česna 3 pesti mladega graha srednje velik paradižnik 100 g mletega svinjskega mesa 1 žlica ribje omake 1 žlička sladkorja 1 žlička riževega kisa 3 vejice koriandra 4 žlice olja

Kako pripravimo? Čebuli drobno nasekljamo, česen olupimo, stremo z nožem in nasekljamo. Paradižnik operemo, prerežemo na pol, izrežemo zeleni del, odstranimo semena in ga na drobno nasekljamo. V ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo in česen in med mešanjem pražimo nekaj minut, počakamo, da čebula rahlo porjavi. Dodamo svinjino, narezano na tanke trakove, in vse skupaj pražimo približno 5 minut in mešamo. Dodamo grah, paradižnik in preostale sestavine, premešamo in kuhamo še 10 minut. Pripravljeno zmes stresemo na krožnik in shranimo na toplem. Koriander nasekljamo, v skledi jajca z metlico dobro umešamo, dodamo poper in sol. Pristavimo ponev, vanjo vlijemo drugo polovico olja in počakamo, da postane olje zelo vroče. Pri tem pazimo, da se iz njega ne začne kaditi. Na segreto olje zlijemo jajca in jih potresemo s koriandrom. Ko robovi omlete zakrknejo, enakomerno po omleti razporedimo mešanico mesa in zelenjave od prej in vse skupaj pečemo še 3 do 4 minute. Omleto previdno preložimo na velik krožnik, lahko jo tudi obrnemo, postrežemo še vroče. Ob omleti lahko ponudimo tudi parjen tajski lepljivi riž.

Ne spreglejte