Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 5. 2015,
15.38

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

vikend kosilo recepti akacija

Petek, 15. 5. 2015, 15.38

4 leta, 4 mesece

Ponarejene jedi za varčne gospodinje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ponarejena hrana zaradi pohlepa je greh, ponarejene jedi zaradi pomanjkanja pa so lahko okusne.

Pred nekaj tedni sem hotela kupiti žajbljev med, a sem zaradi dvomov opustila to idejo: vsak žajbljev med, ki sem ga videla na trgovskih policah, se mi je zdel sumljiv, ponarejen. Nazadnje smo kašelj zdravili z materino dušico, ki raste na travniku za hišo. Ta je bila prava.

Kitajci menda ponarejajo celo riž Zgodbe o ponarejenih živilih mejijo že na znanstveno fantastiko. Tako naj bi na primer Kitajci riž izdelovali iz krompirjeve moke in sintetične smole, ki ji dodajo arome, da bi imel plastičen riž okus po – rižu. No, poceni basmati riž je gotovo le nadišavljen dolgozrnati riž in nima prav nobene povezave s slavnim indijskim rižem. Prav tako naj bi ponarejali riževe rezance in jih delali iz cenejše koruze. Med mnogokrat ponarejene izdelke spada tudi sir za mazanje, ki nima več nobene povezave s sirom, saj je preprosto zmešan iz suhih sestavin.

Se še spomnite sladkornih tablic? Hrana, ki jo ponarejajo zaradi grabežljivega dobička, je greh. Po drugi strani pa je veliko jedi, ki so ponarejene različice boljših jedi in so nastale iz nuje, iz pomanjkanja. Starejši občani se recimo še spomnimo ponarejenih čokolad, ki so bile v resnici sladkorne tablice. Namen ni bil pretentati otrok, nasprotno: kljub pomanjkanju kakava so nas skušali osrečiti.

Med ponarejeno hrano, ki jo pozna vsaka varčna gospodinja, spadajo tudi različne jedi, ki nadomeščajo meso. Ponarejeni polpeti so že taki. Namesto le iz mesa so iz mešanice mesa in testa. Recimo, da je to hrana za krizne čase. Pri nas doma jih imamo zelo radi.

Maj je čas za cvetove akacije A ker mora biti ob tem kljub vsemu nekaj pristnega, zdaj najraje jemo solato iz mladega zelja. Zelje je tako ali tako zanemarjena zelenjava, mlado zelje toliko bolj, čeprav je mehko in okusno. Solata iz mladega zelja in jogurta je ponaredek pravih zeljnih solat. Za nameček pa imamo za posladek še ponarejene palačinke, ki so v resnici original. Maj je namreč čas za ocvrte cvetove akacije. Dišeči in omamni so boljši kot palačinke. In če je akacijev med lahko dvomljive kakovosti, ocvrti akacijevi cvetovi gotovo niso – za te se ve, s katerega drevesa so.

Ponarejeni polpeti

pol kilograma mlete govedine dve čebuli šopek svežega koriandra jajce sol žlička karija ščep popra žlička mletega koriandra pol žličke pecilnega praška skodelica vode skodelica moke

V skledi zmešajte meso in začimbe, dodajte drobno nasekljano čebulo in svež koriander. Vmešajte jajce. Moko pomešajte s pecilnim praškom in vodo, nato vmešajte še mešanico mesa in začimb. Dobro zgnetite in pustite deset minut, da počiva. Če je potrebno, dodajte malo moke, a zmes mora kljub temu ostati mehka. Z mokrimi rokami jo oblikujte v polpete in jih popecite na vročem olju. Polagajte jih na papirnato brisačo, da se odcedijo. Ponarejene polpete lahko postrežete tople ali hladne. Lahko jih tudi postrežete v sendviču kot hamburgerje.

Mlado zelje z jogurtom

pol glave mladega zelja sol lonček jogurta žlica oljčnega olja žlica balzamičnega kisa pol skodelice razkoščičenih črnih oliv šopek peteršilja

Mlado zelje narežite na rezance. Posolite in prelijte z oljčnim oljem. V skodelici zmešajte jogurt, kis in nasekljan peteršilj, dobro premešajte in prelijte čez zelje. Dodajte še narezane črne olive in solato dobro premešajte. Taka solata je odlična priloga k mesu.

Ocvrti cvetovi akacije

pet cvetov akacije pol litra mleka jajce skodelica moke sol akacijev med

Naberite le popolnoma bele cvetove akacije, taki se ne bodo osipali. Sperite jih z vodo in posušite. Medtem naredite malce bolj redko testo za palačinke. Akacijeve cvetove pomakajte v testo in jih ocvrite na vročem olju. Odcedite jih na papirnati brisači. Lahko jih potresete z mletim sladkorjem, še bolj okusni pa so, če jih prelijete z akacijevim medom.

Ne spreglejte