Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 3. 2014,
14.26

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Michelin vodnik restavracija

Sreda, 12. 3. 2014, 14.26

4 leta

Nordijski kuharji v vzponu, slovenski neopaženi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Medtem ko Michelin napoveduje kulinarični vodnik, posvečen nordijskim državam, Slovenci tudi letos ostajamo brez zvezdic.

Pri Michelinu so razkrili, katera imena so se znašla v novi izdaji slovitega rdečega vodnika po restavracijah v največjih evropskih mestih. Večjih presenečenj ni, za Slovence najbolj zanimive bodo predvsem nove zvezdice na nam najbližjem Dunaju. Trem restavracijam, ki so si že v preteklih letih prislužile svojo zvezdico, in dveh, ki se lahko pohvalita s kar dvema (Steirereck in Silvio Nickol), so se pridružili še Konstantin Filippou, Edvard, Vincent in Tian, ki je, mimogrede, vegetarijanska restavracija.

Michelinov vodnik po evropskih mestih, ki med drugim vključuje tudi Salzburg, Prago, Budimpešto in Varšavo, je vsako leto pravzaprav edino upanje slovenskih gostincev, da si bodo prislužili tako zaželene Michelinove zvezdice. Slovenija lastnega vodnika pač nima. Pa ne, da ne bi imeli dobrih restavracij – le premalo nas je, da bi se Michelinu splačalo natisniti in prodajati takšno knjigo. Medtem pa so gumarski giganti napovedali, da si lahko lasten vodnik prihodnjo leto obetajo Norveška, Švedska, Danska in Finska, ki jih bodo združili v "nordijsko" knjigo.

Ta poteza je bila seveda le vprašanje časa, nordijska kuhinja je že nekaj let eden glavnih kulinaričnih trendov, ne nazadnje je köbenhavnska restavracija Noma tri leta zapored osvojila naslov najboljše restavracije na svetu, v ospredje pa se vse bolj prebijajo še drugi severnjaški kuharji. Med drugim si je v omenjenem vodniku prvo zvezdico prislužil tudi finski mojster Sasu Laukkonen iz helsinške restavracije Chef&Sommelier, ki se bo sicer ta konec tedna mudil v naših krajih. Kot gost kobariške mojstrice Ane Roš bo na ljubljanskem gradu prestavil svojo kuharsko filozofijo, po kateri "naj kuhar sestavine, ki jih uporablja, sam tudi pridela".

Ne spreglejte