Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 3. 2017,
13.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Natisni članek

top 10 restavracija top destinacije kulinarika top gostilne

Sobota, 4. 3. 2017, 13.02

6 let, 6 mesecev

Najbolj kul restavracije letošnjega leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Katere so najboljše, a še ne razvpite restavracije na svetu? Tukaj je izbor lokalov, ki jih je treba obiskati letos – da se boste lahko prihodnje leto hvalili, da ste tam jedli, še preden so zanje izvedeli vsi.

Revija Forbes je po letih 2015 in 2016 tudi za letošnje leto sestavila izbor (ali popotniški spisek) najbolj kul restavracij, torej tistih, ki so izjemne, a jih množice še niso odkrile. Pri sestavljanju izbora so jim pomagali trije poznavalci, ki veliko potujejo in jedo: kulinarični kritik Andy Halyer, menda edini človek na svetu, ki je jedel v vseh restavracijah s po tremi Michelinovimi zvezdicami, gostinec in sommelier Kristian Brask Thomsen ter kulinarični novinar Matt Goulding.

Machneyuda, Jeruzalem, Izrael

Machneyuda zagotovo ni neznana restavracija, vsaj v Izraelu ne. Na znani jeruzalemski tržnici so jo leta 2009 odprli trije tamkajšnji zvezdniški kuharji in s tem ustvarili takojšnjo uspešnico. Brask Thomsen restavracijo opisuje kot neznansko zabavno, ni namreč redkost, da tako stranke kot osebje skupaj nazdravljajo in plešejo po mizah, hrana pa je, glede na lokacijo na tržnici, vedno sveža in sezonska. Za res pristno izkušnjo je priporočljivo rezervirati večerjo za pultom šefa kuhinje, kjer se vam še posebej posvetijo.


The Dysart Petersham, London, Velika Britanija

The Dysart | Foto: www.thedysartpetersham.co.uk Foto: www.thedysartpetersham.co.uk

Po besedah kulinaričnega kritika Halyerja je ta restavracija v londonskem predmestju, ki se je razvila iz puba, pravi skriti biser. V Londonu je vsako novo odprtje restavracije pompozno najavljeno, tukajšnji mladi kuhar pa se namesto promociji posveča hrani, ki je, kot pravi Halyer, na izjemno visoki ravni: "Obstajajo slabše restavracije, ki pa imajo Michelinovo zvezdico."


La Docena Oyster Bar & Grill, Ciudad de Mexico, Mehika

 

A post shared by La Docena (@ladocenaoysterbar) on

Koncept bara z ostrigami, kjer je ob hrani prav tako pomembna tudi kakovostna pijača, so v mehiško prestolnico "uvozili" iz mesta Guadalajara in postal je takojšnja uspešnica. "Premožni ali ne tako premožni, pari in družine, že od 13. ure naprej se vsi skupaj zabavajo ob glasbi in pijači," je lokal, ki je najbolj vroča točka Ciudada de Mexico, opisal Brask Thomsen. Ob očitni ponudbi ostrig imajo na jedilniku tudi španski pršut, hamburgerje in morske prebivalce z žara.


AOC – Aarø & Co, Köbenhavn, Danska

"Ne zgodi se pogosto, da vstopiš v institucijo z dvema Michelinovima zvezdicama in ugotoviš, da v njej diši kot doma," je AOC opisal Brask Thomsen, ki je sicer v tem primeru nekoliko pristranski, saj je bil več let njihov sodelavec. A kot je dejal: glavni kuhar ni eden tistih, ki goste "mučijo" s svojim velikim egom, ampak ustvarja jedi, ki so zanimive in igrive, obenem pa okusne in všečne. Omeniti velja tudi obsežno vinsko karto, ki zadovolji tako konservativne kot avanturistične pivce.


Bros', Lecce, Italija

Restavracija rosno mladih bratov Pellegrino (starejši je rojen leta 1990, mlajši 1995) je trenutno najbolj vroča lokacija v mestu Lecce v Apuliji, na peti italijanskega škornja. Brata sta se urila po slovitih restavracijah, kot sta Noma in Martin Berastegui, nato pa sta se vrnila domov in odprla restavracijo, v kateri svoje znanje uporabljata v kombinaciji s tradicionalnimi recepti in sestavinami. "Ena najbolj ambicioznih in pomembnih 'mladih' restavracij v Italiji," je Bros' opisal Matt Goulding.


The Cellar, Anstruther, Škotska

Škotska ni prva destinacija, na katero pomislimo ob omembi vrhunske kulinarike, a po besedah Haylerja je ta restavracija vsekakor vredna pozornosti. Pohvale vreden se mu zdi tudi prijateljski in sproščen odnos osebja – restavracijo od leta 2014 vodi mladi kuhar, ki si je že leto pozneje prislužil Michelinovo zvezdico.


Osso, Lima, Peru

Osso, Lima, Peru | Foto: Nicole Franzen / www.osso.pe Foto: Nicole Franzen / www.osso.pe

Osso je bil sprva mesnica, ki se je sčasoma razvila tudi v restavracijo – za zaprisežene mesojedce, seveda, saj se še v sladici znajde slanina. Nepretenciozni lokal je ena najbolj vročih kulinaričnih točk v že tako zanimivi perujski prestolnici, poznavalci, kot je Brask Thomsen, pa priporočajo, da se "zagrebete" za mizo šefa kuhinje oziroma, kot si on pravi, mesarja. Tam se vam bo osebno posvetil in vam pričaral mesna nebesa.


Tempura Matsu, Kjoto, Japonska

"Michelin jih sicer ignorira, meni pa je bila ta restavracija bolj pri srcu kot nekatere razvpite trizvezdične lokacije v mestu," je svojo izbiro pojasnil Hayler. Ko je preprosti lokal s cvrtjem, tempuro, torej, prevzel sin, ki se je učil pri nekaterih velikih mednarodnih kulinaričnih imenih, je nastala vrhunska restavracija, ki spoštuje tradicionalno japonsko kuhinjo, obenem pa jo predstavlja na sodoben način.


McCrady’s Tavern, Charleston, ZDA

Zvezdnik ameriške južnjaške kuhinje Sean Brock je zgradbi iz daljnega leta 1778, v kateri je od nekdaj bila gostilna oziroma taverna, vdahnil novo življenje in v njej odprl lokal, ki je kombinacija restavracije z degustacijskimi meniji in bolj sproščene taverne. Ta "ni nič manj osupljiva," je o tej lokaciji v šarmantnem Charlestonu dejal kulinarični novinar Goulding. "Takoj je opazna kuharjeva obsesija s kuhinjo iz preteklosti, ki jo predstavlja prek vsem dobro znanih okusov."


La Nave de Sake, Barcelona, Španija

"V mestu, ki je v kulinariki vajeno že vsega mogočega, je to resnično edinstvena kulinarična izkušnja," je Goulding dejal o lokalu, ki sta ga odprla nekdanja sodelavca slovitih bratov Adria, eden kuhar, druga sommelierka za sakeje. V industrijski četrti Barcelone prirejajo večerje, ki so zaradi omejenega števila gostov bolj podobne zasebnim zabavam, na njih pa raziskujejo različne mednarodne kuhinje, ki jih pospremijo z obsežno zbirko sakejev.

Ne spreglejte