SiolNET. Trendi Kulinarika
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na kozarec strežejo tudi vrhunska vina

1

termometer

 | Foto:
En "glaž" vina je včasih v gostilnah pomenilo dva decilitra lokalnega vina iz plastične kante, natočenega v tiste tipične kozarce za špricer. Ti časi pa so že zdavnaj mimo.

Zdaj en kozarec vina v restavraciji lahko pomeni tudi najbolj vrhunsko vino v najlepšem kozarcu. Vse več vrhunskih restavracij se namreč odloča za prodajo vina na kozarec. Ne vseh, ki jih imajo na vinski karti, temveč nekaj izbranih. V sloviti restavraciji Fat Duck s tremi Michelinovimi zvezdicami nagrajenega Hestona Blumenthala na primer na kozarec ponujajo šest belih in devet rdečih vin, izbor pa se spreminja glede na jedilnik. Najcenejši kozarec stane 11 funtov, najdražji občutno več.

Razlogov, zakaj se tudi vse več vrhunskih restavracij odloča za prodajo vina na kozarce, je več. Med prvimi je ta, da je vinsko tržišče tako obsežno, da ljubitelji vina preprosto ne poznajo vseh vin. Tako lahko s ponudbo na kozarec preizkusijo nova vina, kar je promocija za vinogradnike. Od tega pa zasluži tudi restavracija, saj je cena kozarca v primerjavi s celo buteljko precej višja.

Ko govorimo o vinu na kozarec, ne mislimo na hišna vina, ki jih ponuja vsaka restavracija. Ta so navadno nižje ali srednje kakovosti. Govorimo o vrhunskih vinih. Tudi pri nas skoraj vse dobre restavracije že ponujajo nekaj vrhunskih vin tudi na kozarec.

S stališča potrošnika je prodaja vina na kozarec hvalevredna. Tako lahko ob vsaki hrani izbere pripadajoče vino, ne da bi ga skrbelo, kako bo omizje izpraznilo celotno buteljko. So pa pri tem tudi pasti. Ena od njih – ki zadeva predvsem vrhunska vina – je, da se kakovost vina v odprti steklenici hitro spremeni. Torej se lahko zgodi, da vrhunsko vino iz steklenice, odprte tri dni, ne bi bilo več tako vrhunsko. V restavracijah za prodajo na kozarec izbirajo vina, ki so bolj stabilna in ne oksidirajo tako hitro. V nekaterih restavracijah vam tudi ob naročanju vina na kozarec omogočijo, da ga testirate in sami ugotovite, ali je še v formi ali ne. Prav tako sami poskrbijo, da je odprta steklenica kar se da dobro zaščitena, dokler se ne porabi. Obstajajo celo posebni sistemi, nekakšne mini vinske kleti s posebnimi zamaški, ki naj bi vinu v odprti steklenici dlje časa ohranile svežino. Pri naročanju odprtega vina pa je dobro vedeti, kakšna vina običajno ostanejo najdlje odprta: eksotična, zelo draga in sladka. Zato je morda bolje, da na kozarec naročite priljubljeno vino, saj bo tako zagotovo iz pred kratkim odprte steklenice.

Marjan Simčič Leonardo 2006 Marjan Simčič je za številne najpomembnejši slovenski vinar, ki poskuša vsako leto na našem in še bolj na tujem trgu ponuditi tudi najvišjo kakovost z zmernimi cenami. Klet ima v Medani, v osrčju Goriških brd, vina pa prideluje izključno iz grozdja, ki je zraslo v njegovih vinogradih. Vina so pridelana naravno in so narejena na dolgi rok. Dobra so danes in bodo tudi po desetih letih staranja.

Kmetija Simčič je bila vedno v vrhu slovenskega vinogradništva, vendar je vzpon, ki ga doživljajo v zadnjem času, res neverjeten. Na zadnjem ocenjevanju vina v sklopu prireditve Sommelier Wine Awards v Londonu je njegov sladki Leonardo 2005 dobil priznanje strokovne žirije, ki je to vino izmed 1850 prijavljenih uvrstila na prvo mesto. Če pa se odločite za obisk restavracije Fat Duck, vam bodo zraven sladice postregli novi letnik Leonarda 2006, saj bo prav ta zdaj njihovo sladko vino na kozarec.

Vino je pridelano iz sorte rebula, le iz selekcioniranega, ročno obranega grozdja. Je svetlo jantarjeve barve s široko paleto arom. Arome vanilje, akacije, medu in suhega sadja lepo dopolnijo arome lupine pomaranče in tobaka. V ustih nas vino navduši s svojo žametno strukturo, bogatimi aromami suhega sadja, karamele in čokolade, ki se nadaljujejo v zelo dolg pookus. Naravno pridobljena skoncentriranost sladkorja in drugih snovi vinu doda neverjetno telo, kompleksnost in koncentracijo arom, kar navduši tudi najbolj zahtevno občinstvo.

Zaradi svoje pestrosti bo odlična izbira poleg karamelnih sladic ter vseh vrst sladic iz čokolade in suhega sadja.

Sorta: rebula Stopnja alkohola: 12,50 % Sladkorna stopnja: sladko Cena: 34,40 evra, evino.si

Ocena: 9

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin